WIENIEC IRLANDZKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
150 g masła;
125 g cukru;
aromat pomarańczowy;
3 jajka;
200 g mąki;
1 łyżeczka proszku
do pieczenia;
1 łyżka kawy rozpuszczalnej;
50 g zmielonych
orzechów laskowych;
SKŁADNIKI NA KREM I DEKORACJĘ:
1 opakowanie budyniu
waniliowego;
500 ml mleka;
2 łyżki cukru;
300 g masła;
50 g cukru pudru;
20 ml whiskey;
20 ml mocnej kawy;
posiekane migdały;
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Masło utrzeć z cukrem i aromatem. Pojedyńczo dodawać jajka, cały czas ucierając. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać kawę w proszku i orzechy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy w kształcie wieńca. Piekarnik rozgrzać do temepratury 180 stopni i piec ok. 40-45 minut. Gdy ciasto wystygnie, przekroić w poprzek na trzy części.
PRZYGOTOWANIE KREMU:
Z proszku budyniowego, mleka i cukru przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem pudrem, porcjami dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Krem
budyniowy podzielić na dwie części, do jednej dodać whiskey, do drugiej mocną kawę.
PRZYGOTOWANIE TORTU:
Biszkopt dzielimy na 3 części. Krem z whiskey rozsmarować na dolnym spodzie, przykryć drugim
spodem i rozsmarować krem kawowy. Przykryć trzecim spodem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem a więc dobrze jak zostawicie trochę kremuna dokończenie tortu i na koniec dekorujecie cały tort migdałami. I tak przygotowany tort należy wstawić do lodówki.
TORT CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI NA BISZKOPT CIEMNY:
6 jaj;
niepełna szklanka mąki;
3 łyżki kakao;
1 szklanka cukru;
pół łyżeczki proszku
do pieczenia;
1 łyżeczka soku z cytryny;
szczypta soli;
SKŁADNIKI NA KREM:
2 opakowania masła roślinnego
250 gr (najlepsze w kubeczkach)
3 żółtka;
1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru
(jeśli jest mało słodkie, dosłodzić);
4 czubate łyżki kakao;
1 zapach arakowy;
SKŁADNIKI NA PONCZ:
1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody;
6 łyżeczek cukru;
1/2 szklanki cytryny;
spirytus lub wódka jak kto woli;
DODATKOWO:
powidła śliwkowe;
czekolada gorzka
starta na tarce
do posypania;
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem a najlepiej na parze, bo wtedy cukier szybciej się roztopi i dodajemy sok z cytryny. Do innego naczynia wsypujemy niepełną
szklankę mąki, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Do białekdodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy. Do tego dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy.Tortownicę smarujemy tłuszczem i bułka tarta na dnie. Do nagrzanego
do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 45 min.
PRZYGOTOWANIE KREMU:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, kakao, zapach i miksujemy.
PRZYGOTOWANIE PONCZU:
Wszystkie składniki łączymy razem, dodając spirytus lub wódkę jak kto woli. Wyjdzie tego sporo,
więc nie trzeba zużywać do nasączania wszystkiego.
PRZYGOTOWANIE TORTU:
Biszkopt dzielimy na 3 części. Pamiętając, aby górną część dać w środek, a środkową na górę!
Nasączamy odpowiednią ilością ponczu każdą część, smarujemy powidłami, nakładamy krem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem a więc dobrze jak zostawicie trochę kremu na dokończenie tortu. Na koniec posypcie wierzch i boki czekoladą z lodówki startą na tarce. I tak przygotowany tort należy wstawić do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz