wtorek, 8 grudnia 2015

Ciasteczka na święta



CIASTKA Z RODZYNKAMI


SKŁADNIKI NA OK. 20 SZTUK:


100 g miękkiego masła;
80 g cukru;
50 g brązowego cukru;
1 opakowanie cukru
waniliowego;
1 jajko;
175 g mąki;
1 łyżeczka proszku
do pieczenia;
75 g mielonych
orzeszków ziemnych;
50 g rodzynek;

PRZYGOTOWANIE NASZYCH CIASTECZEK:


Masło musicie utrzeć z cukrem białym i z cukrem brązowym oraz z cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wymieszać energicznie z jajem. Do mąki wsypać proszek do pieczenia, przesiać
mąkę i połączyć z masą jajeczną i starannie wymieszać. Na sam koniec dodajcie do ciasta orzechy i rodzynki. Za pomocą łyżeczki układacie porcje ciasta w pewnej odległości od siebie na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec 10-12 minut, aż ciastka będą złotobrązowe.
Po upieczeniu ciastka stygną około godziny.

MIODOWE PLASTERKI

SKŁADNIKI NA OK. 45 SZTUK:
250 g mąki;
1 malutka łyżeczka
proszku do pieczenia;
150 g masła;
1 żółtko;
1 opakowanie cukru
waniliowego;
100 g miodu akacjowego;
100 g siekanych orzechów
laskowych;
2 łyżki cukru pudru;
100 g cukru;

PRZYGOTOWANIE NASZYCH CIASTECZEK:


Musicie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie w mące robicie dołek i wbijacie żółtko oraz dodajecie schłodzone i starte na wiórki masło oraz cukier wraz z cukrem waniliowym i zagniatacie ciasto. Ciasto zawijacie w folię spożywczą i wkładacie do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto musicie wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części, z każdej uformować
wałeczek o średnicy ok. 4 cm, następnie trzeba pokroić je na plastry o grubości 1 cm. Plastry poukładać na wyłożonych papierem blachach. Za pomocą trzonka drewnianej łyżki trzeba zrobić w każdym ciastku małe wgłębienie. Potem wymieszajcie miód z orzechami i napełnijcie wgłębienie.
Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec ok. 15 minut. Gdy wystygną posypcie cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta