środa, 30 grudnia 2015

Rolada


Rolada serowa z farszem paprykowo – cebulowo – pieczarkowym i piersią z kurczaka 


CIASTO SEROWE:


30 dag sera żółtego (gouda)
4 jajka
1 szklanka majonezu (szkl. o pojemności 250 ml)

FARSZ:


50 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1/2 żółtej papryki
1 duża cebula
sól, pieprz czarny
2 łyżki oleju
4 pojedyńcze filety z kurczaka

PRZYGOTOWANIE CIASTA SEROWEGO:


Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy 4 jajka (wcześniej należy jajka rozbełtać widelcem) i szklankę majonezu. Dokładnie mieszamy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i nalewamy masę równomiernie ją rozprowadzając. Blachę z masą serową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 25 minut. Z upieczonego ciasta serowego ostrożnie ściągamy papier do pieczenia i studzimy.

PRZYGOTOWANIE FARSZU:

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w miarę drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Cebule podsmażamy 4 minutki na 2 łyżkach oleju i następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę i razem smażymy jakieś 3 minutki. Następnie po tych trzech minutkach do cebuli i papryki dodajemy również pokrojone pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż pieczarki odparują wodę. Na końcu doprawiamy farsz solą i czarnym pieprzem. Studzimy.

PRZYGOTOWANIE FILETÓW Z KURCZAKA:


Filety z kurczaka myjemy i osuszamy, następnie rozbijamy. Każdego fileta delikatnie z każdej strony solimy i pieprzymy.

PRZYGOTOWANIE ROLADY DO PIECZENIA:


Na ciasto serowe nakładamy farsz i układamy filety z kurczaka. Zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do keksówki lub układamy na blaszce z piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 35 minut. Podajemy na ciepło lub zimno. 

Wystudzoną roladę przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta