500 g mięsa mielonego z indyka
250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3/4 szklanki bułki tartej
2 jajka
pół dużej czerwonej papryki
pół dużej żółtej papryki
4 łyżki szczypiorku
sól, pieprz czarny do smaku
3 łyżki ketchupu łagodnego
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:
keksówka
folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE PIECZENI:
Papryki myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w małą kostkę. Szczypiorek również myjemy i siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy jajka i bułkę tartą, paprykę, szczypiorek oraz sól i pieprz czarny do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie keksówkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej dobrze wymieszane mięso. Wierzch smarujemy ketchupem. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę.
Pieczeń podajemy na ciepło i na zimno, jako wędlina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz