75 g roztopionego masła;
1 jajko;
80 g cukru;
250 g mąki;
1/2 opakowania proszku
do pieczenia;
175 g miodu;
1 łyżeczka przyprawy do
pierników;
migdały, pistacje,
wiórki kokosowe,
kolorowa posypka.
PRZYGOTOWANIE PIERNIKOWYCH BUTÓW ŚW. MIKOŁAJA:
Piekarnik musimy rozgrzać do temp. 180 stopni. Jajko utrzeć z cukrem i masłem. Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać do masy z jajek. Dodać 75 g miodu i przyprawę do pierników, wymieszać tak, by powstało gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować, foremką lub ostrym nożem
wyciąć pierniki w kształcie butów. Pierniki ułożyć na wyłożonych papierem blachach, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Gdy wystygną piernikowe buciki posmarować cienko pozostałym i podgrzanym miodem, udekorować według uznania migdałami, pistacjami, wiórkami kokosowymi i kolorową posypką.
Niechaj zapach Waszych pierników sprawi że nawet Święty Mikołaj wielkimi krokami pośpieszy do stołu ze świątecznymi wypiekami.
Niechaj zapach Waszych pierników sprawi że nawet Święty Mikołaj wielkimi krokami pośpieszy do stołu ze świątecznymi wypiekami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz