wtorek, 15 grudnia 2015

Murzynek z polewą


CIASTO:


25 dag margaryny
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
8 łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao i wymieszać. Gotować około 5- 6 minutek często mieszając. Do ciepłej jeszcze masy dodać 4 żółtka i wymieszać robotem kuchennym, następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również wymieszać robotem. Białka ubić na sztywną pianę ( przed ubijaniem do białek dodać szczyptę soli). Dodać do masy i delikatnie wymieszać (najlepiej białka wymieszać ręcznie drewnianą łyżką). Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą prostokątnej formy o wymiarach 30 x 25. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 35 – 40 minut (ja piekę swojego murzynka 36 minutek).

POLEWA:

120 g margaryny
2,5 łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao
5 – 6 łyżek mleka

Margarynę roztopić i dodać do niej pozostałe składniki, mieszać do uzyskania gęstej polewy. Gorącą polewę wylać na wystudzone ciasto:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta