SKŁADNIKI NA KULKI KOKOSOWE:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
305 g mleka w proszku
200 g masła extra
200 g wiórków kokosowych
90 g migdałów
4 wafle (wafle suche)
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:
foremki papierowe do pralinek
PRZYGOTOWANIE KULEK KOKOSOWYCH:
Do małego garnka wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody i zagotowujemy. Do gotującej się wody wsypujemy szklankę cukru i mieszamy łyżką, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie studzimy płyn. Zimny płyn przelewamy do miski i dodajemy rozkruszone drobno wafle, oraz mleko w proszku, połowę wiórków kokosowych i masło (masło wyjąć godzinę wcześniej z lodówki) i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Masę odłożyć do lodówki na 40 minut. W tym czasie migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, następnie je odcedzamy i przestudzone obieramy ze skórki. Po 40 minutach masę wyjmujemy z lodówki i formujemy kulki i w środek każdej kulki wkładamy migdał, a następnie obtaczamy każdą kulkę w pozostałych wiórkach kokosowych i wkładamy do foremek.
Kulki wstawiamy do lodówki na trzy godziny i podajemy mocno schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz