1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła roślinnego
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
tarta bułka do posypania formy
WYKONANIE:
Masło roślinne ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo, cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, sypiemy do nich przez sito mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową, oraz 2 budynie śmietankowe i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Całość ucieramy robotem 3-4 minutki. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy (najlepiej ręcznie). Ciasto wstawiamy do trochę nagrzanego (jakieś 8-9 minutek nagrzewamy), piekarnika i pieczemy 50 minut w temp. 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika babkę zostawiamy w foremce i czekamy pół godziny zanim wyjmiemy ją z formy.
Po wyjęciu z formy posypujemy babkę cukrem pudrem, kroimy i zajadamy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz