W krajach Dalekiego Wschodu wartość soi odkryto już dawno, u nas dotychczas interesowali się nią wegetarianie.
Warto, by sięgnęli po nią wszyscy. Mimo że wysokokaloryczna (385 kcal na 100 gram suchego ziarna) – soja ma właściwości odchudzające. Zawiera bowiem substancje, które ograniczają wchłanianie tuczących składników pokarmowych, szczególnie tłuszczów i cukrów. Jest także doskonałym źródłem białka, bardzo składem zbliżonego do białka mięsa, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu.
Soja obfituje też w izoflawony – substancje przystosowujące się do aktualnego stanu hormonalnego organizmu człowieka. Ich budowa jest podobna do ludzkich hormonów płciowych. Łączą się z receptorami hormonalnymi w komórkach. Wykorzystuje się je w profilaktyce dolegliwości związanych z wahaniem poziomu hormonów – w menopauzie, miażdżycy, endometriozie, raka piersi, macicy i prostaty. Białko sojowe może wspomóc organizm w walce z osteoporozą.Najpopularniejsze produkty sojowe to makaron, mleko, kotlety, sosy i serek tofu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz