Należy spożywać więcej bogatych w antyoksydanty warzyw i owoców takich jak: brokuły, marchew, brzoskwinie. Należy regularnie podejmować umiarkowany wysiłek fizyczny, co zachowuje w dobrej kondycji układ krążenia, wzmacnia serce, układ mięśniowy oraz zmniejsza ryzyko osteoporozy. Należy rozważyć suplementację antyoksydantów, które zwykle w procesach przygotowywania żywności ulegają degradacji.
Zbliżamy się do nowego rozdziału w historii ludzkości i wszystkie dziedziny naszego życia społecznego będą w jakiejś części dotknięte. My ludzie starzejemy się. - z takim przesłaniem jeden ze światowych ekspertów z zakresu żywienia i gerontologii prowadził swoje wykłady w The Royal Society w Londynie.
Profesor Blumberg, który jest szefem Laboratorium Badań nad antyoksydantami w Centrum Żywienia na Uniwersytecie Tufts w Bostonie, opisał globalne demograficzne zmiany jakie zachodzą w naszym świecie, nie tylko w jego bogatej zindustrializowanej części ale także w krajach mniej rozwiniętych. Liczba i procent osób starszych w populacji rośnie szybko. w Europie na przykład w najbliższych 2-3 dekadach liczba kobiet w wieku powyżej 80 lat wzrośnie do 15 milionów.
Profesor Blumberg wyjaśnił jak wyglądała dystrybucja wiekowa populacji Europejskiej na początku XIX wieku, wykres ten przypomina piramidę z szeroką podstawą ludzi młodych i niewielkim szczytem odpowiadającym populacji ludzi starszych. Wykres sporządzony na podstawie obecnych danych w
swoim kształcie przypomina raczej drapacz chmur z równymi liczebnie kolejnymi segmentami wiekowymi. Implikacje tego stanu mogą być bardzo poważne i dotyczyć wielu aspektów cywilizacyjnych: rozwoju ekonomicznego , wzrostu liczby osób zależnych ekonomicznie od rodziny czy funduszy emerytalnych,
zmian dotyczących transportu publicznego, rozwiązań architektonicznych, sposobów spędzania wolnego czasu, a przede wszystkim organizacji i nakładów na służbę zdrowia.
To jest tok myślenia, który skupia uwagę autorytetów medycznych i polityków na całym świecie. W Wielkiej Brytanii przeprowadzono największą w historii debatę publiczną w której wzięło udział 30 milionów ludzi starając się odnaleźć odpowiedź na postawione przez ankietujących pytanie: Jak rozbroić demograficzną bombę zegarową?. Równocześnie ponad 100 medycznych czasopism w 30 krajach wsparło tę inicjatywę
poprzez dedykowanie jednego numeru problemom starości.
Dłużej chorzy, chromi i niepełnosprawni?
Problemem dotychczasowych sukcesów medycyny związanych z przedłużeniem średniej długości życia, jest to, że generalnie wydłużył się okres, który starsi ludzie muszą spędzić w gorszym stanie zdrowia. Ale zgodnie z teorią prof. Blumberga nie jest to takie jednoznaczne.
To co zdarza się obecnie najczęściej to sytuacja, kiedy w wieku średnim pojawiają się pierwsze objawy rozmaitych chorób przewlekłych (chorób serca, choroby wieńcowej, osteoporozy, nadciśnienia, chorób nowotworowych), które następnie rozwijają się i skazują chorego na borykanie się z nimi przez resztę życia.
Zebrane dotąd dane statystyczne i badawcze wskazują, że istnieją sposoby aby odwlec pojawienie się tych pierwszych objawów chorobowych. Przesuwając ich pojawienie się z lat 50-55 na lata 65 lub nawet 75. Zebrane dotąd informacje wskazują jasno, że odżywiając się we właściwy sposób, wybierając zdrową żywność i stosując odpowiednie dodatki do żywności można opóźnić pojawienie się objawów wielu chorób
przewlekłych.
Trzeba zmieniać stereotypy dotyczące starości, często związane z bezradnością i chorobą i wysokimi kosztami leczenia osób starszych. Trzeba na miarę własnych możliwości czynić to o czym wiemy, że jest rozsądne, odpowiedzialne i efektywne w zapobieganiu kompilkacjom starości
Zacznijmy już dzisiaj!
Trzeba zaczynać od zaraz - podkreśla prof. Blumberg- ponieważ choroby przewlekłe rozwijają się podstępnie - bez gwałtownych objawów, ale systematycznie. Inaczej nietrudno przewidzieć, co stanie się z nami za 25 lat.
Prof. Blumberg nie ma wątpliwości, że dowody potwierdzające stosowanie antyoksydantów u osób starszych narażonych na choroby przewlekłe są już dostateczne i usprawiedliwiają stosowanie tej metody profilaktyki.
W wielu przypadkach nawet poprawnie sporządzona i bogata w antyoksydanty dieta może być niewystarczająca, ze względu na metody przygotowywania posiłków - gotowanie, smażenie, co ma
duży wpływ na ubytek witamin.
To czego się uczymy - nie z badań stricte naukowych, ale z obserwacji różnic pomiędzy grupami ludzi , którzy przyjmują antyoksydanty i tych którzy ich nie przyjmują oraz oceny ryzyka i częstości występowania poszczególnych chorób - jednoznacznie wskazuje, że rozsądnie jest stosować równolegle zdrową dietę oraz suplementację tej diety w antyoksydanty.
Rozsądną rzeczą jest mówić o tym i wdrażać ten rodzaj profilaktyki.
Swój wykład prof. Blumberg zakończył konkluzją: Przez połączenie prawidłowej, odpowiednio przygotowanej i wzbogaconej diety oraz wysiłku fizycznego, można dokonać bardzo pożytecznej zmiany obrazu starzenia się.
Skróty z części merytorycznej wykładu:
Dane z badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych wykazały, że stosowanie suplementacji witaminy E u chorych na chorobę Alzheimera daje lepsze rezultaty (spowolnienie postępu choroby) niż stosowane dotąd specyficzne metody terapii.
W badaniach nad wpływem betakarotenu na układ immunologiczny, prowadzonych przez amerykańskich lekarzy stwierdzono zahamowanie spadku aktywności komórek układu immunologicznego (killer cell) u osób powyżej 65 roku życia. Komórki te odpowiedzialne są za reakcje odpornościową skierowaną przeciwko m.in. chorobom nowotworowym.
Francuskie badania wykazały, że osoby z wysokim poziomem witaminy E w surowicy krwi znacznie rzadziej zapadają na choroby infekcyjne, przeziębienia.
Daj sobie szansę na:
- więcej energii
- większa odporność
- ładniejszy wygląd
- łagodzenie stresu
Pieć złotych dziennie, stać Cię na to.
Zapraszamy do sklepu internetowego:
www.ambasadazdrowia.mycali.biz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz