Wymyślono ich już tyle, że doprawdy trudno czasem zdecydować się, którą z nich rozpocząć. A oto co na temat najpopularniejszych kuracji wyszczuplających sądzi wielu lekarzy oraz dietetyków.
KWAŚNIEWSKIEGO
Dieta ta zakłada, że można jeść bez ograniczeń np. wieprzowinę, podroby, masło, smalec, żółte sery i tłuste sosy, natomiast nie wolno jeść np. cukru, słodyczy, miodu i owoców oraz przetworów z nich sporządzanych. Chodzi o to, by z jadłospisu niemal wyeliminować węglowodany.
Podstawowa teza diety dr-a Kwaśniewskiego brzmi: "Na gram zjedzonego białka ma przypadać ok. 3 g tłuszczu i tylko 0,5 g węglowodanów". Zdaniem dra Kwaśniewskiego można ją stosować stale, aż do osiągnięcia celu, czyli zrzucenia nadmiaru kilogramów.
Jada się: 3 posiłki dziennie: na śniadanie np. jajecznica na bekonie, na obiad gulasz lub golonka, a na kolację - zapiekanka z jajek, szynki wieprzowej i żółtego sera.
Utrata wagi: w ciągu miesiąca 5-6 kilogramów.
Zdaniem eksperta: z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że dieta Kwaśniewskiego podnosi poziomu cholesterolu, co grozi rozwojem miażdżycy. Ponieważ mało w niej błonnika, mogą pojawić się problemy z jelitami, a ze względu nie niedobory wapnia - osteoporoza. Spalanie dużej ilości tłuszczu zwierzęcego powoduje powstanie związków ketonowych, które hamują głód, ale zakwaszają i odwadniają organizm. Ponadto ich nadmiar niekorzystnie wpływa na pracę układu nerwowego.
1200 Kalorii
Tylko tyle zawiera codzienne menu. Dieta jest jednak tak zbilansowana, by dostarczała niezbędnych składników: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i mikroelementów. Opiera się na razowych produktach zbożowych, chudym mleku i jego przetworach, chudym mięsie, wędlinach i rybach. Z menu trzeba natomiast wyeliminować tłuste mięsa, wędliny, tłuste ryby, podroby, słodycze, a także ograniczyć orzechy, pestki.
Jada się: 5 posiłków dziennie. Np. na śniadanie bułeczka pełnoziarnista posmarowaną margaryną, 2 plasterki gotowanej szynki lub polędwicy z indyka, kilka plasterków świeżego ogórka; na drugie śniadanie banan; na obiad 10 dag piersi kurczaka i do tego pół szklanki ryżu na sypko i warzywa; na podwieczorek kefir; na kolację sałatka z tuńczyka.
Utrata wagi: w ciągu miesiąca 4-8 kg.
Zdaniem eksperta: dobrze skomponowana dostarcza niezbędnych składników. Czasem trzeba dodatkowo przyjmować preparaty witaminowo-mineralne. Stosowanie jej ponad miesiąc wymaga konsultacji z lekarzem.
MONTIGNACA
Twórca tej diety ułożył tabele produktów określając ich tzw. indeks glikemiczny IG (nie jest tożsamy z ilością kalorii w danym produkcie!). Mówi o
Dieta ta zakłada, że można jeść bez ograniczeń np. wieprzowinę, podroby, masło, smalec, żółte sery i tłuste sosy, natomiast nie wolno jeść np. cukru, słodyczy, miodu i owoców oraz przetworów z nich sporządzanych. Chodzi o to, by z jadłospisu niemal wyeliminować węglowodany.
Podstawowa teza diety dr-a Kwaśniewskiego brzmi: "Na gram zjedzonego białka ma przypadać ok. 3 g tłuszczu i tylko 0,5 g węglowodanów". Zdaniem dra Kwaśniewskiego można ją stosować stale, aż do osiągnięcia celu, czyli zrzucenia nadmiaru kilogramów.
Jada się: 3 posiłki dziennie: na śniadanie np. jajecznica na bekonie, na obiad gulasz lub golonka, a na kolację - zapiekanka z jajek, szynki wieprzowej i żółtego sera.
Utrata wagi: w ciągu miesiąca 5-6 kilogramów.
Zdaniem eksperta: z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że dieta Kwaśniewskiego podnosi poziomu cholesterolu, co grozi rozwojem miażdżycy. Ponieważ mało w niej błonnika, mogą pojawić się problemy z jelitami, a ze względu nie niedobory wapnia - osteoporoza. Spalanie dużej ilości tłuszczu zwierzęcego powoduje powstanie związków ketonowych, które hamują głód, ale zakwaszają i odwadniają organizm. Ponadto ich nadmiar niekorzystnie wpływa na pracę układu nerwowego.
1200 Kalorii
Tylko tyle zawiera codzienne menu. Dieta jest jednak tak zbilansowana, by dostarczała niezbędnych składników: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i mikroelementów. Opiera się na razowych produktach zbożowych, chudym mleku i jego przetworach, chudym mięsie, wędlinach i rybach. Z menu trzeba natomiast wyeliminować tłuste mięsa, wędliny, tłuste ryby, podroby, słodycze, a także ograniczyć orzechy, pestki.
Jada się: 5 posiłków dziennie. Np. na śniadanie bułeczka pełnoziarnista posmarowaną margaryną, 2 plasterki gotowanej szynki lub polędwicy z indyka, kilka plasterków świeżego ogórka; na drugie śniadanie banan; na obiad 10 dag piersi kurczaka i do tego pół szklanki ryżu na sypko i warzywa; na podwieczorek kefir; na kolację sałatka z tuńczyka.
Utrata wagi: w ciągu miesiąca 4-8 kg.
Zdaniem eksperta: dobrze skomponowana dostarcza niezbędnych składników. Czasem trzeba dodatkowo przyjmować preparaty witaminowo-mineralne. Stosowanie jej ponad miesiąc wymaga konsultacji z lekarzem.
MONTIGNACA
Twórca tej diety ułożył tabele produktów określając ich tzw. indeks glikemiczny IG (nie jest tożsamy z ilością kalorii w danym produkcie!). Mówi o
Jada się: 3 posiłki dziennie, choć dopuszczalny jest podwieczorek. W śniadaniu powinny dominować węglowodany z niewielką ilością białka (np. 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa i 4 łyżki chudego twarożku ze szczypiorkiem i połówką papryki). Obiad - to potrawy bogate w tłuszcz i białko (np. 50 g dzikiego ryżu, 100 g smażonej piersi z indyka). Kolacja powinna być węglowodanowo-białkowa lub białkowo-tłuszczowa (np. duszony filet z dorsza i pół szklanki makaronu al dente). Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny.
Utrata wagi: w ciągu tygodnia 1-2 kg.
Zdaniem eksperta: dieta daje dobre rezultaty, gdy nie robi się od niej odstępstw. Zawiera odpowiednią ilość składników odżywczych.
KAPUŚCIANA
Zaplanowana została na 7 dni. Mięso i węglowodany je się w minimalnych ilościach, natomiast bez ograniczeń można jeść zupę ugotowaną z główki kapusty, 2 cebul, papryki i selera naciowego. Warzywa siekamy, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy puszkę koncentratu pomidorowego i ewentualnie lekko solimy.
Jada się: kapuśniak w dowolnych ilościach. Śniadania i kolacje są urozmaicone, np. pierwszego dnia - owoce, drugiego - warzywa, trzeciego - warzywa i owoce, czwartego - mleko i banany, piątego - owoce i 20 dag mięsa lub ryby z warzywami, szóstego - to samo co piątego, siódmego - szklankę gotowanego ryżu.
Utrata wagi: przez tydzień do 5 kg.
Zdaniem eksperta: chudnięcie wynika przede wszystkim z odwodnienia organizmu. Nie jest to dieta dla tych, którzy mają problemy jelitowe - ze względu na duże ilości zjadanej kapusty wzdęcia są nieuniknione. Jest w niej mało białka i wapnia, dlatego nie powinny jej stosować nastolatki i osoby zagrożone osteoporozą. Reszta osób może, ale czyha na nie pułapka w postaci efektu jo-jo. Po dość monotonnej diecie z ochotą wraca się do urozmaiconego menu.
MONODIETA PSZENNA
Polega na jedzeniu wyłącznie gotowanych ziaren pszenicy. Dietę stosuje się od 3 do 14 dni.
Jada się: 4-5 razy dziennie szklankę ziaren. Trzeba namoczyć je na noc, a rano gotować pod przykryciem na małym ogniu. Pszenicę gotuje się w trzykrotnej objętości wody w stosunku do ziaren, ok. 2 godzin. Można ją zastąpić kaszą jaglaną, gryczaną lub płatkami zbożowymi.
Utrata wagi: przez 2 tygodnie 5-6 kg.
Zdaniem eksperta: ta dieta należy do tzw. oczyszczających. Zawiera sporo węglowodanów, mniej białka i trochę tłuszczu. Przy dłuższym (ponad 3 dni) stosowaniu powinno się ją wzbogacić warzywami czy owocami, by dostarczyć organizmowi witamin i składników mineralnych. Krótkotrwała monodieta (czyli 2-3 dni) może być wstępem do innej racjonalnej diety.
KOPENHASKA
Nazywana jest także dietą 13 dni - bo tyle trwa. Można ją przeprowadzać raz na dwa lata. To restrykcyjna dieta, bowiem dziennie można jeść produkty o łącznej wartości 500-600 kcal. Wykroczenia w postaci wypicia kieliszka wina lub zjedzenia kulki lodów przerywają dietę i można do niej wrócić dopiero za dwa lata. Dieta obfituje w białko, a ogranicza węglowodany, co powoduje szybkie spalanie tkanki tłuszczowej.
Jada się: 3 razy dziennie (śniadanie to prawie zawsze tylko filiżanka kawy z kostką cukru). W diecie dominują jaja, czerwone mięso, sałata i wybrane owoce. Jedyną dopuszczalną przyprawą jest sok z cytryny.
Utrata wagi: przez 13 dni nawet 10 kg.
Zdaniem eksperta: dieta bardzo niskokaloryczna, a wysokobiałkowa, co obciąża nerki i wątrobę. Znacznie odbiega od zasad zdrowej diety odchudzającej. Często występuje efekt jo-jo. Dla pracujących fizycznie jest nie do przyjęcia.
ZONE
W języku sportowców "zone" to pożądany stan maksymalnej sprawności fizycznej i psychicznej. Ważne jest, by w każdym posiłku zachować odpowiednie proporcje: 40 proc. kalorii powinno pochodzić z węglowodanów, 30 proc. z białek i 30 proc. z tłuszczów. Taka równowaga pozwala utrzymać właściwy poziom cukru we krwi poprzez regulację ilości insuliny. Zdaniem twórcy diety zbyt wysoki poziom insuliny powoduje magazynowanie tłuszczu w organizmie, a co za tym idzie - otyłość.
Jada się: 5 posiłków dziennie. Każdy z nich składa się z tzw. cegiełek - kobieta powinna zjadać ich codziennie 11, np. 3 cegiełki na śniadanie, 2 na drugie śniadanie, 3 na obiad, 1 na podwieczorek i 2 na kolację. Każda cegiełka składa się z porcji białka, porcji węglowodanów (pochodzących głównie z warzyw i owoców) i porcji tłuszczu roślinnego. Jedna porcja węglowodanów to np. 3 morele, szklanka malin, 2 pomidory, szklanka gotowanego szpinaku, pół kromki chleba razowego czy 1/4 szklanki ugotowanego makaronu. Porcja białka to np. 30 g wędliny drobiowej, jedno ugotowane jajko, 2 parówki cielęce, 90 g tuńczyka w sosie własnym. Porcja tłuszczów to np. pół łyżki oleju tłoczonego na zimno, 3 oliwki, łyżeczka masła, łyżka majonezu light.
Utrata wagi: przez pierwsze 2 tygodnie 2-3 kg, a potem 1-3 kg miesięcznie.
Zdaniem eksperta: dieta jest niskokaloryczna, więc może być skuteczna. To dobrze, że są w niej różne produkty i że chudnie się powoli, bo to pozwala uniknąć efektu jo-jo. W badaniach naukowych wykazano istotny związek między rozwojem otyłości a podwyższonym poziomem insuliny we krwi.
NIEŁĄCZENIA
Dieta opiera się na trzech zasadach. Pierwsza: dziennie zjada się produkty o łącznej wartości 1000 kcal. Druga: nie łączy się w jednym posiłku produktów białkowych z węglowodanowymi. Trzecia: każde z dań głównych (czyli obiad i kolacja) zawiera przynajmniej jeden tzw. ekstraspalacz tłuszczu, czyli witaminę C, magnez, żelazo, wapń, karnitynę, jod lub chrom.
Jada się: 5 posiłków dziennie, przy czym drugie śniadanie i podwieczorek powinny być jak najmniej kaloryczne (do 100 kcal). Zarówno białka, jak i węglowodany można łączyć z warzywami.
Utrata wagi: w ciągu 3 tygodni 6-7 kg.
Zdaniem eksperta: dieta jest dobrze zbilansowana i zawiera wszystkie niezbędne składniki. Chudnie się, bo ograniczone są kalorie w posiłkach, a produkty są tak połączone, by można je było lepiej spalać. Dłuższe stosowanie tej diety trzeba skonsultować z lekarzem. Osoby ciężko pracujące fizycznie powinny jadać więcej, np. 1500 kcal dziennie.MONODIETA PSZENNA
Polega na jedzeniu wyłącznie gotowanych ziaren pszenicy. Dietę stosuje się od 3 do 14 dni.
Jada się: 4-5 razy dziennie szklankę ziaren. Trzeba namoczyć je na noc, a rano gotować pod przykryciem na małym ogniu. Pszenicę gotuje się w trzykrotnej objętości wody w stosunku do ziaren, ok. 2 godzin. Można ją zastąpić kaszą jaglaną, gryczaną lub płatkami zbożowymi.
Utrata wagi: przez 2 tygodnie 5-6 kg.
Zdaniem eksperta: ta dieta należy do tzw. oczyszczających. Zawiera sporo węglowodanów, mniej białka i trochę tłuszczu. Przy dłuższym (ponad 3 dni) stosowaniu powinno się ją wzbogacić warzywami czy owocami, by dostarczyć organizmowi witamin i składników mineralnych. Krótkotrwała monodieta (czyli 2-3 dni) może być wstępem do innej racjonalnej diety.
KOPENHASKA
Nazywana jest także dietą 13 dni - bo tyle trwa. Można ją przeprowadzać raz na dwa lata. To restrykcyjna dieta, bowiem dziennie można jeść produkty o łącznej wartości 500-600 kcal. Wykroczenia w postaci wypicia kieliszka wina lub zjedzenia kulki lodów przerywają dietę i można do niej wrócić dopiero za dwa lata. Dieta obfituje w białko, a ogranicza węglowodany, co powoduje szybkie spalanie tkanki tłuszczowej.
Jada się: 3 razy dziennie (śniadanie to prawie zawsze tylko filiżanka kawy z kostką cukru). W diecie dominują jaja, czerwone mięso, sałata i wybrane owoce. Jedyną dopuszczalną przyprawą jest sok z cytryny.
Utrata wagi: przez 13 dni nawet 10 kg.
Zdaniem eksperta: dieta bardzo niskokaloryczna, a wysokobiałkowa, co obciąża nerki i wątrobę. Znacznie odbiega od zasad zdrowej diety odchudzającej. Często występuje efekt jo-jo. Dla pracujących fizycznie jest nie do przyjęcia.
ZONE
W języku sportowców "zone" to pożądany stan maksymalnej sprawności fizycznej i psychicznej. Ważne jest, by w każdym posiłku zachować odpowiednie proporcje: 40 proc. kalorii powinno pochodzić z węglowodanów, 30 proc. z białek i 30 proc. z tłuszczów. Taka równowaga pozwala utrzymać właściwy poziom cukru we krwi poprzez regulację ilości insuliny. Zdaniem twórcy diety zbyt wysoki poziom insuliny powoduje magazynowanie tłuszczu w organizmie, a co za tym idzie - otyłość.
Jada się: 5 posiłków dziennie. Każdy z nich składa się z tzw. cegiełek - kobieta powinna zjadać ich codziennie 11, np. 3 cegiełki na śniadanie, 2 na drugie śniadanie, 3 na obiad, 1 na podwieczorek i 2 na kolację. Każda cegiełka składa się z porcji białka, porcji węglowodanów (pochodzących głównie z warzyw i owoców) i porcji tłuszczu roślinnego. Jedna porcja węglowodanów to np. 3 morele, szklanka malin, 2 pomidory, szklanka gotowanego szpinaku, pół kromki chleba razowego czy 1/4 szklanki ugotowanego makaronu. Porcja białka to np. 30 g wędliny drobiowej, jedno ugotowane jajko, 2 parówki cielęce, 90 g tuńczyka w sosie własnym. Porcja tłuszczów to np. pół łyżki oleju tłoczonego na zimno, 3 oliwki, łyżeczka masła, łyżka majonezu light.
Utrata wagi: przez pierwsze 2 tygodnie 2-3 kg, a potem 1-3 kg miesięcznie.
Zdaniem eksperta: dieta jest niskokaloryczna, więc może być skuteczna. To dobrze, że są w niej różne produkty i że chudnie się powoli, bo to pozwala uniknąć efektu jo-jo. W badaniach naukowych wykazano istotny związek między rozwojem otyłości a podwyższonym poziomem insuliny we krwi.
NIEŁĄCZENIA
Dieta opiera się na trzech zasadach. Pierwsza: dziennie zjada się produkty o łącznej wartości 1000 kcal. Druga: nie łączy się w jednym posiłku produktów białkowych z węglowodanowymi. Trzecia: każde z dań głównych (czyli obiad i kolacja) zawiera przynajmniej jeden tzw. ekstraspalacz tłuszczu, czyli witaminę C, magnez, żelazo, wapń, karnitynę, jod lub chrom.
Jada się: 5 posiłków dziennie, przy czym drugie śniadanie i podwieczorek powinny być jak najmniej kaloryczne (do 100 kcal). Zarówno białka, jak i węglowodany można łączyć z warzywami.
Utrata wagi: w ciągu 3 tygodni 6-7 kg.
PRZEDE WSZYSTKIM: ĆWICZ!
Żeby szybciej uzyskać wymarzoną sylwetkę, musimy znacznie więcej się ruszać. Wskazana jest co najmniej 20-minutowa gimnastyka poranna i 30-60 minut wysiłku fizycznego po południu. A oto ile kalorii możemy spalić w ciągu 10 minut aktywności:
Taniec - ok. 40 kcal
Pływanie - ok. 50 kcal
Gra w badmintona - ok. 60 kcal
Gra w tenisa - ok. 70 kcal
Koszykówka - ok. 70 kcal
Gra w piłkę nożną - ok. 85 kcal
Jazda na rowerze - ok. 100 kcal
Jazda na nartach - ok. 100 kcal
Bieganie w szybkim tempie - ok. 110 kcal.
www.martadymek.suportio.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz