Odzywianie a rozwoj prochnicy!
- ograniczenie częstości spożywania słodkich przekąsek i słodkich napojów,
- nieprzesładzanie pożywienia,
- bezpieczniejsze dla zębów jest zjedzenie jednorazowo słodyczy niż ich ciągłe „podjadanie".
Zalecenia dietetyczne:
- unikać częstej konsumpcji soków, napojów owocowych gazowanych i niegazowanych zawierających cukier; bezpieczniejsze dla zębów jest ich picie przez słomkę,
- zniechęcać do ssania twardych cukierków i lizania lizaków powodujących długi kontakt cukru z zębami,
- promować niepróchnicotwórcze przekąski (warzywa, owoce, ser twardy),
- ograniczać próchnicotwórcze pożywienie do czasu posiłków głównych,
- szybko usuwać próchnicotwórcze pożywienie z jamy ustnej poprzez szczotkowanie zębów,
- promować „bezcukrowe" słodycze.
Dzieci, u których występuje próchnica w zębach mlecznych mają skłonność do większej intensywności próchnicy w zębach stałych przez całe życie.
• Jeśli dzieci mają w jamie ustnej bakterie próchnicotwórcze, to będą je miały przez całe życie.
• Poziom bakterii można zmniejszyć, ale nie można ich całkowicie wyeliminować.
• Szczepionka przeciw próchnicy - może w przyszłości będzie dostępna, tymczasem najważniejsza jest obecnie profilaktyka, w tym codzienna higiena jamy ustnej.
Bądź przykładem.
3 lata temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz