wtorek, 29 grudnia 2015

CIASTO BAKALIOWE Z KRAKERSAMI


SKŁADNIKI:


8 białek
4 żółtka
20 dag cukru
10 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag wiórków kokosowych
10 dag rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

KREM:

puszka masy krówkowej
30 dag margaryny

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:


duża paczka krakersów (ja użyłam 52 sztuki krakersów, a układałam na blaszce o wymiarach 36×25)
10 dag prażonych pestek słonecznika

PRZYGOTOWANIE CIASTA:


Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka i dodajemy stopniowo cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy, dodajemy łyżkę kakao i mieszamy, następnie dodajemy orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wielkość blachy 40/40 cm głęboka (moja blacha miała wielkość 36×25). Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 175°C.

PRZYGOTOWANIE MASY:


Margarynę ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy krówkowej.

UKŁADAMY KOLEJNO WARSTWY:


Ostudzone ciasto kroimy na dwa placki. Kolejno układamy warstwy: Placek, 1/4 kremu, 1/2 paczki krakersów, 1,4 kremu, reszta krakersów, 1/4 kremu, placek i reszta kremu. Wierzch posypujemy wcześniej uprażonym i ostudzonym słonecznikiem (słonecznik prażymy na suchej patelni). 

Ciasto przechowujemy w lodówce, a im więcej poleży tym jest smaczniejsze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta