8 białek
4 żółtka
20 dag cukru
10 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag wiórków kokosowych
10 dag rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
KREM:
puszka masy krówkowej
30 dag margaryny
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:
duża paczka krakersów (ja użyłam 52 sztuki krakersów, a układałam na blaszce o wymiarach 36×25)
10 dag prażonych pestek słonecznika
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka i dodajemy stopniowo cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy, dodajemy łyżkę kakao i mieszamy, następnie dodajemy orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wielkość blachy 40/40 cm głęboka (moja blacha miała wielkość 36×25). Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 175°C.
PRZYGOTOWANIE MASY:
Margarynę ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy krówkowej.
UKŁADAMY KOLEJNO WARSTWY:
Ostudzone ciasto kroimy na dwa placki. Kolejno układamy warstwy: Placek, 1/4 kremu, 1/2 paczki krakersów, 1,4 kremu, reszta krakersów, 1/4 kremu, placek i reszta kremu. Wierzch posypujemy wcześniej uprażonym i ostudzonym słonecznikiem (słonecznik prażymy na suchej patelni).
Ciasto przechowujemy w lodówce, a im więcej poleży tym jest smaczniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz