1 kg mąki pszennej
8 łyżek śmietany 18%
8 łyżek cukru
25 dag masła
25 dag margaryny
2 łyżki octu
60 g świeżych drożdży
starta skórka z 1 cytryny
1 białko i cukier brązowy lub gruby cukier kryształ
WYKONANIE
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki i dobrze schłodzone masło i margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać pokruszone drożdże, posypać cukrem, dodać 8 łyżek śmietany, dwie łyżki octu, oraz startą skórkę z 1 cytryny pamiętając aby wcześniej ją sparzyć. Wszystkie składniki połączyć nożem i zlepić ciasto. Gotowe ciasto należy włożyć do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Następnie ciasto podzielić na kilka kawałków, i każdy z nich po kolei wałkować na grubość pół cm. Każdy kawałek posmarować rozbitym białkiem i posypać brązowym cukrem lub grubym cukrem kryształem i wykrawać foremką ciastka. Ja użyłam foremek z gwiazdkami, choinką i kwiatkiem.
Następnie należy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni C jakieś 12-13 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz