piątek, 18 grudnia 2015

Kruche ciasteczka orzechowe



SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:


3 szklanki mąki tortowej
16 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru drobnego
2 żółtka
kostka masła extra
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK:


Orzechy włoskie dokładnie przebrać, tak aby pozbyć się ewentualnych łupinek, następnie drobniutko posiekać lub zmielić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Z lodówki wyjąć mocno schłodzone masło i posiekać z mąką, następnie dodać do mąki i masła utarte żółtka z cukrami, śmietanę oraz posiekane orzechy włoskie i zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować a drugą włożyć z powrotem do lodówki. Z ciasta wykrawać kieliszkiem ciasteczka o średnicy 3-4 cm i na każdym wycisnąć widelcem wzorek. Oczywiście Kochani kształt waszych ciasteczek może być dowolny i bardziej świąteczny jednak w moim domu lubimy właśnie takie małe kółeczka, ale na święta na pewno jedną blachę zrobię o kształtach świątecznych:) Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 3 cm jedno od drugiego, i pieczemy 12 minutek w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (należy jednak pilnować ciasteczek aby się nie spaliły i blachę ułożyć tak w połowie piekarnika). 

Potem studzimy je i zajadamy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta