KARP Z POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
1 duży karp;
1 łyżeczka wegety;
1 łyżeczka zmielonego pieprzu;
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku;
mąka;
3 łyżki oleju;
3 łyżki masła lub margaryny;
2-3 pomidory,
pół szklanki startego parmezanu;
pół szklanki bułki tartej;
ok. pół szklanki stopionego masła lub margaryny;
natka pietruszki lub koperek;
strąk świeżej papryki;
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Rybę umyć i sprawić. Wegetę wymieszać z pieprzem oraz z czosnkiem i taką mieszanką posypać karpia z wierzchu i wewnątrz. Rybę odstawić na 30 minut, a następnie obtoczyć w mące. Karpia smażyć na rozgrzanym oleju z masłem, na średnim ogniu, na ciemnozłoty kolor około 10 minut z każdej strony. Usmażonego karpia ostrożnie przełożyć na ogrzany, żaroodporny półmisek. Następnie obłożyć plasterkami pomidora, posypać serem wymieszanym z bułką tartą i skropić masłem. Półmisek na ok 10-15 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Upieczonego karpia, przed podaniem, przybrać zieleniną i pokrojoną papryką.
FASZEROWANY KARP PIECZONY
SKŁADNIKI:
Karp (1,8 kg);
kostka bulionu warzywnego;
2 czerstwe bułki;
pół szklanki mleka;
2 cebule;
15 dag pieczarek;
2 jajka;
4 łyżki masła;
1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
sól, pieprz;
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Rybę oczyścić, odciąć głowę i przez ten otwór wypatroszyć (nie rozcinać brzucha!). Następnie rybę umyć i pokroić w 3-centymetrowe dzwonka. Bulion rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, połączyć z mlekiem i namoczyć w tym bułki. Pieczarkioczyścić, pokroić w plastry i poddusić na łyżce masła. Namoczoną bułkę o obrane cebule zemleć. Tak przygotowane składniki dokładnie
ze sobą połączyć i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić dzwonka karpia.
Naczynie do zapiekania natłuścić,ułożyć w nim porcje ryby i na każdej położyć wiórek masła. Zapiekać 30-40 minut, w temperaturze 180 stopni.
2 ŚREDNIE KARPIE NADZIEWANE I PIECZONE
SKŁADNIKI:
2 średnie wypatroszone karpie;
8 łyżek masła;
1 cebula;
25 dag pieczarek;
1 łyżka siekanej natki;
2 szklanki bułki pokrojonej w kostkę;
3 łyżeczki soli;
1/2 łyżeczki pieprzu;
1/2 łyżeczki roztartego tymianku;
1/2 szklanki mąki;
2 łyżki soku z cytryny;
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Posiekaną cebulę smażymy 5 minut na połowie rozgrzanego masła, często mieszając (ogień nie może być za duży). Dodajemy umyte, pokrojone grzyby i smażymy dalsze 5 min. Usmażone pieczarki z cebulą mieszamy z natką pietruszki, bułką, solą, pieprzem i tymiankiem. Ryby nadziewamy farszem
i zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące, smażymy do zrumienienia z obu stron na pozostałym maśle. Następnie pieczemy przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temp.180°C.
Rybę podajemy na gorąco udekorowaną kawałkami pokrojonej cytryny i skropioną odrobiną cytrynowego soku.
KARP ZAPIEKANY W BIAŁYM WINIE
SKŁADNIKI:
1 kg karpia;
1 szklanka białego wytrawnego wina;
2 łyżki stopionego masła;
2 cebule;
3 ząbki czosnku;
1 łyżeczka szałwi z majerankiem;
sól, pieprz;
1 łyżka bułki tartej;
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Czosnek obieramy, siekamy, mieszamy z szałwią, majerankiem i pieprzem. Dodajemy drobno posiekane cebule. Tą mieszaniną nacieramy oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Układamy dzwonka jedno na drugim, zalewamy winem, przykrywamy naczynie i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 1-2 godz. Następnie układamy rybę na żaroodpornym półmisku lub w
brytfannie, skrapiamy połową masła i winem z marynaty, pieczemy w 180°C, aż się lekko zrumieni. Rybę wyjmujemy, posypujemy bułką tartą i skrapiamy resztą masła. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż bułka i masło nabiorą intensywnie złotej barwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz