4 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 całe jajka
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
MASA JABŁKOWA:
2 kg jabłek
2 łyżki wody
3-4 łyżki cukru
torebka cukru wanilinowego
1 łyżka cynamonu
DO POSYPANIA JABŁECZNIKA
cukier puder
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem, cukrem wanilinowym i dodatkiem wody podsmażyć, na koniec dodać cynamon. Masę ostudzić.
Mąkę tortową przesiać na stolnicy i wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać nożem z margaryną. Dodać 2 żółtka, i 2 całe jajka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części i pierwszą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć (ciasto nawinąć na wałek i ostrożnie przenieść na blachę o wymiarach 30 x 25 ) na wcześniej posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą blachę. Widelcem ponakłuwać ciasto i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem i znów ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz