piątek, 11 grudnia 2015

ŚLEDZIE NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ

Znalezione obrazy dla zapytania śledzie na świąteczny stół

ŚLEDZIE PO GÓRALSKU


SKŁADNIKI:50 dag filetów śledziowych;
25 dag bryndzy;
1 szklanka śmietany;
3-4 ząbki czosnku;
po 2-3 łyżki zielonego groszku z puszki i drobno pokrojonej czerwonej papryki (świeżej lub marynowanej);
2 łyżki posiekanego szczypiorku;
skórka starta z cytryny;
3-4 cienkie plasterki cytryny;
sól, biały pieprz, cukier puder.

DO DEKORACJI:

kilka gałązek
natki pietruszki.

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Drobno pokrojony czosnek utrzyj z pieprzem, otartą skórką z cytryny i bryndzą na gładką masę. Śmietanę ubij ze szczyptą soli i cukru, wymieszaj z przygotowaną bryndzą, przykryj, lekko schłódź. Umyte filety śledziowe osusz, pokrój na niewielkie kawałki, następnie starannie ułóż na półmisku.
Sos dokładnie wymieszaj ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką, polej nim śledzie, przykryj folią i
wstaw na 1 – 2 godz. do lodówki. Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej
pietruszki.

ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM


SKŁADNIKI:10 wymoczonych płatów śledziowych;
10 ząbków czosnku;
pół szklanki śmietany 12%;
pół szklanki dobrego majonezu;

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Filety śledziowe wymoczyć przez kilka godzin, żeby nie były za słone i potem pokroić na mniejsze
kawałki, śmietanę i majonez wymieszać, do tego dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, wrzucić
śledzie, wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

SKŁADNIKI:

80 dag śledzi matiasów;
40 dag pieczarek konserwowych;
20 dag cebuli;
20 dag ogórków konserwowych;
10 dag żółtego sera;
majonez;
sól, pieprz, koperek;
sok z cytryny;

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Matiasy dać do naczynia, zalać zimną wodą i moczyć ok. 2 godzin.Odcedzić i skropić sokiem z cytryny.Następnie pokroić je w paski. Pieczarki pokroić w słupki, cebulę w kostkę a ogórki w paski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, dodać majonez, sól, pieprz, koperek i dokładnie wymieszać.Podane składniki wystarczą na 12 porcji.

ŚLEDZIE W CURRY

SKŁADNIKI:

0,5 kg filetów śledziowych;
2 cebule;
oliwa;
przyprawa curry;
sok z cytryny;
musztarda;

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Filety śledziowe wymoczyć przez kilka godzin, żeby nie były za słone. Pokroić na małe kawałki.
Cebule obrać, pokroić w kostkę lub półtalarki. Każdy kawałek śledzia posmarować z obu stron musztardą. Na dno słoika położyć warstwę cebuli, skropić sokiem z cytryny, posypać curry,
na to śledzie i polać olejem. I tak do końca do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być cebula. Słoik zamknąć i odstawić na 24 godz. do lodówki.

ŚLEDZIE GARNIROWANE


SKŁADNIKI:

50 dkg śledzi;
3 dkg grzybków
marynowanych;
3 dkg korniszonów;
3 dkg marchwi;
3 dkg cebuli;
1 jajko;
2 łyżki oliwy;
2 łyżki posiekanego lubczyku;

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Śledzie wymoczyć, odfiletować, obrać z ości. Jajko ugotować na twardo, schłodzić. Marchew
ugotować w całości. Dwie połówki śledzia złożyć razem, pokrajać na skośne kawałki szerokości 3 cm. Ułożyć na półmisku owalnym lub prostokątnym. Jajko, korniszony, cebulę, grzybki i marchewkę
posiekać drobno i kłaść je dookoła śledzi. Wszystko skropić olejem i posypać lubczykiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta