niedziela, 20 grudnia 2015

Gwiazdki z kruszonką


CIASTO DROŻDŻOWE

4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
6 łyżek cukru
2 jajka
60 g margaryny
50 g drożdży
szczypta soli

KRUSZONKA:
8 łyżek mąki pszennej tortowej
50 g margaryny
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego

DO POSMAROWANIA GWIAZDEK:

1 jajko
1 łyżka mleka

Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier i cukier wanilinowy, oraz pokrojoną w kostkę margarynę, całość posiekać nożem i rękami pocierając wyrobić kruszonkę.

A teraz robimy rozczyn. Do małej miseczki wsypać 1 łyżkę cukru, drożdże i pół szklanki ciepłego mleka, i dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minutek w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jajka ubić mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Margarynę stopić i ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę i dodać do niej szczyptę soli, wymieszać. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn oraz ubite jajka z cukrem, drugą połowę mleka i wymieszać ręką. Na koniec dodać stopioną margarynę i dokładnie wyrobić ciasto, które należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając je ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy uformować wtedy okrągłe bułeczki i na środku zrobić nacięcia ostrym nożem, aż do stolnicy w kształcie gwiazdki. Następnie ostrożnie ręką wywinąć je od środka na zewnątrz i odwrócić (a jak to zrobić jest pokazane na zdjęciach). Gwiazdki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykrywając je ściereczką. Po 15 minutkach posmarować roztrzepanym jajkiem( jajko wymieszać z mlekiem) i posypać kruszonką lub makiem czy sezamem. Piec w nagrzanym do 180-190 stopni C piekarniku około 25 minutek. Następnie gwiazdki wyjąć i studzić na kratce. 

Z tej porcji ciasta wychodzi 8 dużych gwiazdek:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta