SKŁADNIKI:
250 g serka mascarpone
1 szklanka pełnego mleka w proszku
200 g białej czekolady
skórka otarta z 2 cytryn
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
1 płaska łyżka cukru pudru
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:
foremki papierowe do pralinek
cukier puder do obtaczania
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Z jednej cytryny wycisnąć sok, a z dwóch zetrzeć skórkę. W misce umieścić serek mascarpone, mleko w proszku, dodać roztopioną czekoladę. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą, puszystą masę. Powoli dodawać sok z cytryny nadal miksując. Dodać skórkę otartą z dwóch cytryn i całość zmiksować. Na tym etapie można spróbować masę i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem (ja do masy jednak dodałam łyżkę cukru pudru). Przygotowaną masę przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Następnie umieścić w lodówce i schłodzić przez 3 godziny (kulki można formować, gdy masa zgęstnieje). Po wyjęciu z lodówki formować trufle wielkości orzecha włoskiego. Po ułożeniu na talerzu, schłodzić w lodówce przez kolejne 2-3 godziny.
Schłodzone trufle obtaczać w cukrze pudrze i przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz