poniedziałek, 14 grudnia 2015

Paszteciki krucho-drożdżowe

Znalezione obrazy dla zapytania paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek


SKŁADNIKI NA CIASTO


60 g drożdży
2 łyżki cukru
250 ml kwaśnej śmietany/maślanki
4 szkl. mąki pszennej
1-2 łyżki soli (ja dałam 1 płaską łyżkę soli)
150 g margaryny/masła
150 g smalcu
+ 1 jajko do smarowania przed pieczeniem

WYKONANIE

Wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, muszą mieć temperaturę pokojową.
Drożdże, w małej miseczce, łyżką rozgnieść z cukrem. Mąkę wymieszać z solą i posiekać z tłuszczem jak najdokładniej. Drożdże wymieszać ze śmietaną/maślanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać, tylko żeby składniki dokładnie się połączyły, wyrabiać ciasta nie trzeba. Przykryte odstawić do wyrośnięcia, na 30 minut, ale czas zależeć będzie od temperatury składników i otoczenia. Podzielić ciasto i nadzienie na 3 części – w ten sposób będzie wygodniej z nimi pracować. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykładać nadzienie i formować paszteciki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować rozmąconym jajkiem. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, albo pamiętać żeby nadzienie było letnie, dzięki jego ciepłu ciasto wyrośnie błyskawicznie. Piec do zrumienienia w temperaturze 180°C ( ja piekłam swoje paszteciki ok. 26 minut). Do dłuższego przechowywania studzić na kratce, albo podawać gorące, do barszczu.

FARSZ Z KISZONEJ KAPUSTY I PIECZAREK


1 kg kiszonej kapusty
1 mała marchewka
2 średnie cebule
80 dag pieczarek
olej do smażenia
sól, pieprz czarny, oraz odrobina pieprzu cayenne do smaku

WYKONANIE


Kapustę kiszoną opłukać, włożyć do garnka i dodać do niej obraną i startą marchewkę, oraz wlać zimnej wody. Kapustę gotować około godziny. Po tym czasie kapustę odcedzić i ostudzić a potem odcisnąć w dłoniach z nadmaiaru wody i drobno ją pokroić. Następnie pieczarki oczyścić i drobno pokroić, i odparować z nich wodę, gdy woda odparuje dodać dwie pokrojone drobno cebule i wlać kilka łyżek oleju. Smażyć około 15 minutek do miękkości cebuli, na koniec doprawić przyprawami. Usmażone pieczarki z cebulą dodać do kapusty i wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. 

Farsz  można używać również do pierogów i krokietów:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta