poniedziałek, 21 grudnia 2015

Szarlotka


KRUSZONKA:


3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
250 g margaryny
1 łyżka cukru wanilinowego
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA:

2 kg jabłek
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka cukru wanilinowego
1 czubata łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem, cukrem wanilinowym i dodatkiem wody podsmażyć, na koniec dodać cynamon i smażyć jeszcze 2-3 minutki. Masę jabłkową ostudzić.

Do dużej miski przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do mąki dodać margarynę pokrojoną w kostkę, cukier, cukier wanilinowy, oraz żółtka i zagnieść ciasto ściskając je kilkakrotnie w dłoniach, aż zrobi nam się pyszna kruszonka.

Na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę (wymiary blachy 30 x 25}, położyć połowę kruszonki i na niej rozsmarować masę jabłkową, a na masę jabłkową położyć drugą część kruszonki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ℃ i piec szarlotkę 60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta