3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
250 g margaryny
1 łyżka cukru wanilinowego
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA:
2 kg jabłek
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka cukru wanilinowego
1 czubata łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem, cukrem wanilinowym i dodatkiem wody podsmażyć, na koniec dodać cynamon i smażyć jeszcze 2-3 minutki. Masę jabłkową ostudzić.
Do dużej miski przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do mąki dodać margarynę pokrojoną w kostkę, cukier, cukier wanilinowy, oraz żółtka i zagnieść ciasto ściskając je kilkakrotnie w dłoniach, aż zrobi nam się pyszna kruszonka.
Na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę (wymiary blachy 30 x 25}, położyć połowę kruszonki i na niej rozsmarować masę jabłkową, a na masę jabłkową położyć drugą część kruszonki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ℃ i piec szarlotkę 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz