Dziś przyrządzimy coś naprawdę mocnego-pikantny gulasz wieprzowy
Składniki:
*400 g łopatki wieprzowej bez kości,
*1 cebula,
*1 czerwona papryka,
*1papryka chili,
*4 ząbki czosnku,
*1 łyżka estragonu,
*łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
*300 ml czerwonego wytrawnego wina,
*1 puszka krojonych pomidorów bez skórek,
*6 łyżek oleju,
*sól,
*świeżo mielony kolorowy pieprz.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w średnią kostkę.Obraną cebulę, oczyszczona paprykę i papryczkę chili siekamy drobno. Dodajemy zmiażdżony czosnek.Tak przygotowane mięso i dodatki umieszczamy w garnku z rozgrzanym wcześniej olejem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy i dusimy powoli dodając 1/3 wina. W czasie duszenia często mieszamy.Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy i dusimy jeszcze 25 min.
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym oraz dużą ilością wody do popicia.
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym oraz dużą ilością wody do popicia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz