wtorek, 27 lutego 2018

Coś pikantnego


Dziś przyrządzimy coś naprawdę mocnego-pikantny gulasz wieprzowy


Składniki:
*400 g łopatki wieprzowej bez kości, 
*1 cebula, 
*1 czerwona papryka, 
*1papryka chili, 
*4 ząbki czosnku, 
*1 łyżka estragonu, 
*łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 
*300 ml czerwonego wytrawnego wina, 
*1 puszka krojonych pomidorów bez skórek, 
*6 łyżek oleju, 
*sól, 
*świeżo mielony kolorowy pieprz.

Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy w średnią kostkę.Obraną cebulę, oczyszczona paprykę i papryczkę chili siekamy drobno. Dodajemy zmiażdżony czosnek.Tak przygotowane mięso i dodatki umieszczamy w garnku z rozgrzanym wcześniej olejem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy i dusimy powoli dodając 1/3 wina. W czasie duszenia często mieszamy.Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy i dusimy jeszcze 25 min.

Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym oraz dużą ilością wody do popicia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta