środa, 21 lutego 2018

Wątróbka po serbsku.

Znalezione obrazy dla zapytania Wątróbka po serbsku.

Wątróbka po serbsku to danie, które łamie nasze polskie przyzwyczajenia. 

W naszej polskiej tradycji klasycznym dodatkiem do wątróbki jest jabłko i surówka z kiszonej kapusty.

Do przygotowania wątróbki po serbsku potrzebujemy.

Składniki: 
*1 kg wątróbki drobiowej 
* Mąka do panierowanie 
* olej do smażenia 
* 500 g papryki kolorowej 
* 500 g cebuli 
* sól, pieprz, majeranek, słodka papryka  
* sos chili

Przygotowanie: 
 Wątróbkę myjemy , oczyszczamy i ponownie płuczemy. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie zdejmujemy wątróbkę z patelni, a na pozostałym na niej  tłuszczu smażymy  pokrojoną w talarki cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę. Gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy je do smaku, dodajemy sos chili i mieszamy. Pamiętaj, by wątróbki nie solić na początku smażenia bo stwardnieje. 

 Wątróbkę podajemy z papryką i pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta