W naszej polskiej tradycji klasycznym dodatkiem do wątróbki jest jabłko i surówka z kiszonej kapusty.
Do przygotowania wątróbki po serbsku potrzebujemy.
Składniki:
Do przygotowania wątróbki po serbsku potrzebujemy.
Składniki:
*1 kg wątróbki drobiowej
* Mąka do panierowanie
* olej do smażenia
* 500 g papryki kolorowej
* 500 g cebuli
* sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
* sos chili
Przygotowanie:
Wątróbkę myjemy , oczyszczamy i ponownie płuczemy. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie zdejmujemy wątróbkę z patelni, a na pozostałym na niej tłuszczu smażymy pokrojoną w talarki cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę. Gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy je do smaku, dodajemy sos chili i mieszamy. Pamiętaj, by wątróbki nie solić na początku smażenia bo stwardnieje.
Wątróbkę podajemy z papryką i pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz