Dziś żeberka, ale tak trochę wykwintniej.
Potrzebne składniki:
*1 kg żeberek wieprzowych
*1 kg żeberek wieprzowych
* 500 ml czerwonego wytrawnego wina
* 1 czerwona cebula
* 4 ząbki czosnku
* 4 liście laurowe
* 4 jagody jałowca
* 1 łyżka estragonu
* sól i pieprz
* olej ( najlepiej z pestek winogron lub z oliwek)
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy na porcje. Nacieramy solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem z estragonem. Wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy winem. Dodajemy liść laurowy, pokrojoną cebulę w talarki i jagody jałowca. Przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować na dzień przed pieczeniem.
Następnie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Marynatę przecedzamy i połową zalewamy żeberka. Reszta posłuży nam do polewania żeberek podczas pieczenia.Pieczemy pod przykryciem w piekarniku o tem. 170 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Mięso myjemy i kroimy na porcje. Nacieramy solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem z estragonem. Wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy winem. Dodajemy liść laurowy, pokrojoną cebulę w talarki i jagody jałowca. Przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować na dzień przed pieczeniem.
Następnie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Marynatę przecedzamy i połową zalewamy żeberka. Reszta posłuży nam do polewania żeberek podczas pieczenia.Pieczemy pod przykryciem w piekarniku o tem. 170 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Wyśmienicie smakują z zasmażaną kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz