sobota, 24 lutego 2018

Żeberka w czerwonym winie.

Znalezione obrazy dla zapytania Żeberka w czerwonym winie.


Dziś żeberka, ale tak trochę wykwintniej. 

Potrzebne składniki:

*1 kg żeberek wieprzowych 
* 500 ml czerwonego wytrawnego wina 
* 1 czerwona cebula 
* 4 ząbki czosnku 
* 4 liście laurowe 
* 4 jagody jałowca 
* 1 łyżka estragonu 
* sól i pieprz 
* olej ( najlepiej z pestek winogron lub z oliwek)

Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy na porcje. Nacieramy solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem z estragonem. Wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy winem. Dodajemy liść laurowy, pokrojoną cebulę w talarki i jagody jałowca. Przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować na dzień przed pieczeniem.

Następnie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Marynatę przecedzamy i połową zalewamy żeberka. Reszta posłuży nam do polewania żeberek podczas pieczenia.Pieczemy pod przykryciem w piekarniku o tem. 170 stopni Celsjusza przez około godzinę. 

Wyśmienicie smakują z zasmażaną kapustą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta