Najpierw sprawunki:
*1 kurczak
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki masła
* 2 żółtka z jaj kurzych
* 200 ml białego wina półwytrawnego
* 150 ml bulionu z warzyw
* 1 cebula
* 1 łyżka mąki
* 2 ząbki czosnku
* sól , pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
* sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy na cztery części, wcześniej odkrajemy skrzydełka i szyjkę. Na skrzydełkach można zrobić bulion. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy kurczaka na zloty kolor. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o tem. 130 stopni Celsjusza. Pieczemy 30 minut.
W rondelku zagotowujemy bulion i 100 ml wina, pokrojoną w talarki cebulę i czosnek. Przyprawiamy pieprzem i imbirem W drugim rondelku mieszamy masło z żółtkami, mąką, gałką muszkatołową i resztą wina. Do mieszaniny wlewamy powoli bulion, stale mieszając aż sos zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny.
W rondelku zagotowujemy bulion i 100 ml wina, pokrojoną w talarki cebulę i czosnek. Przyprawiamy pieprzem i imbirem W drugim rondelku mieszamy masło z żółtkami, mąką, gałką muszkatołową i resztą wina. Do mieszaniny wlewamy powoli bulion, stale mieszając aż sos zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny.
Kurczaka układamy na głębokim półmisku i polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz