czwartek, 15 lutego 2018

Kurczak duszony w winie.

Znalezione obrazy dla zapytania Kurczak duszony w winie.

Nie brać dosłownie. Kurczaka kupujemy w sklepie już zabitego w sposób humanitarny.


Najpierw sprawunki: 
*1 kurczak 
* 2 łyżki oleju 
* 2 łyżki masła 
* 2 żółtka z jaj kurzych 
* 200 ml białego wina półwytrawnego 
* 150 ml bulionu z warzyw 
* 1 cebula 
* 1 łyżka mąki 
* 2 ząbki czosnku 
* sól , pieprz, gałka muszkatołowa, imbir 
 * sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie: 
Kurczaka myjemy, kroimy na cztery części, wcześniej odkrajemy skrzydełka i szyjkę. Na skrzydełkach można zrobić bulion. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy kurczaka na zloty kolor. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o tem. 130 stopni Celsjusza. Pieczemy 30 minut.

W rondelku zagotowujemy bulion i 100 ml wina, pokrojoną w talarki cebulę i czosnek. Przyprawiamy pieprzem i imbirem W drugim rondelku mieszamy masło z żółtkami, mąką, gałką muszkatołową i resztą wina. Do mieszaniny wlewamy powoli bulion, stale mieszając aż sos zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny. 

Kurczaka układamy na głębokim półmisku i polewamy sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta