wtorek, 20 lutego 2018

Kurczak nadziewany szpinakiem

Znalezione obrazy dla zapytania Kurczak nadziewany szpinakiem

Do przygotowania kurczaka z nadzieniem szpinakowo – serowym potrzeba : 

Składniki nadzienia: 
*500g mrożonego szpinaku 
*100g startego parmezanu 
*łyżka masła 
*5 ząbków czosnku 
*2 białka z kurzych jaj 
*250 ml bulinu 
*sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Oczywiście 1 dorodny kurczak

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i po osuszeniu nacieramy z zewnątrz solą oraz pieprzem. Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. Czosnek obieramy , kroimy w drobne plasterki. wrzucamy na rozgrzane masło i dodajemy szpinak. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Gdy szpinak sobie stygnie my bierzemy białka i delikatnie ubijamy. Łączymy z masą szpinakową, dodajemy parmezan i przyprawiamy. Tak przygotowaną masę wkładamy pomiędzy skórę a mięso kurczaka. Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia. Polewamy bulionem i zawiązujemy rękaw na końcach nitką. Robimy na wierzchu 4 otwory szpilką. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusz na godzinę. 

 Bardzo dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta