Składniki nadzienia:
*500g mrożonego szpinaku
*100g startego parmezanu
*łyżka masła
*5 ząbków czosnku
*2 białka z kurzych jaj
*250 ml bulinu
*sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Oczywiście 1 dorodny kurczak
Przygotowanie:
Oczywiście 1 dorodny kurczak
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i po osuszeniu nacieramy z zewnątrz solą oraz pieprzem. Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. Czosnek obieramy , kroimy w drobne plasterki. wrzucamy na rozgrzane masło i dodajemy szpinak. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Gdy szpinak sobie stygnie my bierzemy białka i delikatnie ubijamy. Łączymy z masą szpinakową, dodajemy parmezan i przyprawiamy. Tak przygotowaną masę wkładamy pomiędzy skórę a mięso kurczaka. Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia. Polewamy bulionem i zawiązujemy rękaw na końcach nitką. Robimy na wierzchu 4 otwory szpilką. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusz na godzinę.
Bardzo dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz