piątek, 23 lutego 2018

Polski kurczak jest najlepszy

Znalezione obrazy dla zapytania Polski kurczak jest najlepszy.

Dlaczego Kurczak?


Właściwe pytanie to dlaczego Polski Kurczak. Pierwszym czynnikiem popularności kurczaka jest jego niska cena. Następny to jego dostępność. Praktycznie w każdym sklepie kupimy kurczaka czy to w całości, czy porcjowanego.

Składniki odżywcze poszczególnych części kurczaka

Zacznijmy od piersi . Wyróżnia się ona wysoką zawartością białka i dużą ilością witaminy PP, B6 oraz potasu. Drugą najbardziej popularną częścią kurczaka są udka w których znajdziemy dużo cynku i ryboflawiny. W skrzydełkach jest szczególnie dużo żelaza i retinolu.

Ważną cechą mięsa z kurczaka jest niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. W kurczaku przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na pracę naszego układu krążenia.

Dobry Polski Kurczak.

Polecam oczywiście do zakupu drobiu wyłącznie z zaufanych źródeł. Najlepiej z gospodarstw z  wolnego wybiegu. Ważna jest też karma, wolna od antybiotyków i nasion modyfikowanych genetycznie. Zależnie od pory roku kurczaki powinny być żywione zbożami ( pszenica, kukurydza), nasionami oleistymi ( słonecznik, rzepak ) lub roślinami wysoko białkowymi jak groch czy bobik.

Przyrządzanie mięsa drobiowego.

Drób należy umyć na zewnątrz i od środka zimną wodą ( nie moczymy mięsa drobiowego ). Jeśli chcemy uzyskać kurczaka  gotowanego, mięso wkładamy do wrzątku. Jeśli zamierzamy ugotować esencjonalny wywar to do zimnej wody. W obu wypadkach woda powinna być osolona.

Polski kurczak

Piecze się przede wszystkim całe tusze, ale również ćwiartki, udka, piersi i skrzydełka. Można to zrobić na grillu, w piekarniku lub rożnie. Mięso godzinę przed pieczeniem nacieramy solą i przyprawami.

Najszybsza metoda przyrządzania drobiu to jego smażenie. Do smażenia doskonale nadają się elementy wysokiej jakość, piersi, wątróbka. Przed smażeniem piersi warto je delikatnie rozbić tłuczkiem by wyrównać grubość. Piersi możemy panierować w jajku, bułce tartej, mące czy smażyć je saute.

Do duszenia najlepiej nadają się podroby: żołądki i serca.Tusze natomiast do duszenia należy podzielić na części.

Bardzo istotne jest prawidłowe doprawianie mięsa. Smak kurczaka najlepiej podkreślają majeranek, estragon, bazylia, mięta, oregano, rozmaryn, cząber, rozmaryn, imbir, curry, mielona papryka i pieprz. 

Smak świeżych ziół i warzyw jest dużo silniejszy niż suszonych i należy ich dodawać mniej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta