Zakwas na żur 375 g (375 ml)
Ziemniaki zwykłe 400 g (4 x średni)
Kiełbasa domowa 40 g
Śmietana 12% tłuszczu 120 g (120 ml)
Czosnek 7 g (1 x ząbek)
Przyprawy:
Majeranek 4 g (4 szczypta)
Liść laurowy 4 g (2 x szt.)
Ziele angielskie 8 g (4 x szt.)
Przyprawa "Jarzynka" 5 g (1 x płaska łyżeczka)
Instrukcje:
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
2. Kiełbasę pokroić w kostkę.
3. Ziemniaki i kiełbasę zalać 6-8 szklankami wody i gotować, aż ziemniaki zmiękną.
4. Następnie dodać przyprawy, roztarty czosnek, oraz przelany przez niezbyt gęste sito zakwas.
5. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością odlanej do mniejszego naczynia zupy, tak zahartowaną śmietanę wlać do garnka.
6. Całość gotować jeszcze kilka minut.
Ziemniaki zwykłe 400 g (4 x średni)
Kiełbasa domowa 40 g
Śmietana 12% tłuszczu 120 g (120 ml)
Czosnek 7 g (1 x ząbek)
Przyprawy:
Majeranek 4 g (4 szczypta)
Liść laurowy 4 g (2 x szt.)
Ziele angielskie 8 g (4 x szt.)
Przyprawa "Jarzynka" 5 g (1 x płaska łyżeczka)
Instrukcje:
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
2. Kiełbasę pokroić w kostkę.
3. Ziemniaki i kiełbasę zalać 6-8 szklankami wody i gotować, aż ziemniaki zmiękną.
4. Następnie dodać przyprawy, roztarty czosnek, oraz przelany przez niezbyt gęste sito zakwas.
5. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością odlanej do mniejszego naczynia zupy, tak zahartowaną śmietanę wlać do garnka.
6. Całość gotować jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz