
Śmietana 12% tłuszczu 150 g
Jaja kurze całe 120 g (2 x szt.)
Kiełbasa domowa 250 g
Chrzan 30 g (2 x płaska łyżka)
Czosnek 7 g (1 x ząbek)
Zakwas na żur 500 g (500 ml)
Wędzonka krotoszyńska 250 g
Przyprawy:
Ziele angielskie 4 g (2 x szt.)
Majeranek 1 g (1 szczypta)
Liść laurowy 2 g (1 x szt.)
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Instrukcje:
1. Ugotować wywar na wędzonce: mięso zalać 2-3 litrami wody, dodać przyprawy i zagotować.
2. Do wywaru dodać zakwas z mąki żytniej razowej i ponownie zagotować.
3. Sparzyć kiełbasę, najlepiej białą i wkroić do zupy.
4. Ugotować jajka, obrać, pokroić i dodać do wywaru.
5. Całość zaprawić śmietaną. Aby się nie zważyła rozprowadzić ją w kilku łyżkach gorącej zupy.
6. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Jaja kurze całe 120 g (2 x szt.)
Kiełbasa domowa 250 g
Chrzan 30 g (2 x płaska łyżka)
Czosnek 7 g (1 x ząbek)
Zakwas na żur 500 g (500 ml)
Wędzonka krotoszyńska 250 g
Przyprawy:
Ziele angielskie 4 g (2 x szt.)
Majeranek 1 g (1 szczypta)
Liść laurowy 2 g (1 x szt.)
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Instrukcje:
1. Ugotować wywar na wędzonce: mięso zalać 2-3 litrami wody, dodać przyprawy i zagotować.
2. Do wywaru dodać zakwas z mąki żytniej razowej i ponownie zagotować.
3. Sparzyć kiełbasę, najlepiej białą i wkroić do zupy.
4. Ugotować jajka, obrać, pokroić i dodać do wywaru.
5. Całość zaprawić śmietaną. Aby się nie zważyła rozprowadzić ją w kilku łyżkach gorącej zupy.
6. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz