wtorek, 10 stycznia 2017

Pasztet biały

Znalezione obrazy dla zapytania Pasztet biały

Składniki:


Kurczak tuszka 1000 g (1 x kilogram)
Wątróbka kurczaka 150 g
Masło śmietankowe 300 g
Cebula 110 g (1 x średnia)
Pietruszka. korzeń 6 g (2 x szt.)
Bułki wrocławskie 80 g (1 x szt.)
Jaja kurze całe 180 g (3 x szt.)

Przyprawy:
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)
Gałka muszkatołowa 1 g (1 szczypta)

Instrukcje:
1. Mięso z kurczaka dokładnie umyć, pokroić na kawałki i przełożyć do garnaka.
2. Zalać niewielką ilością wody.
3. Dodać do niej 100g masła, umutą i przekrojoną pietruszkę oraz obraną cebulę.
4. Dusić na wolnym ogniu, aż do całkowitego zmięknięcia mięsa.
5. Następnie do całości dodać wątróbki i dusić razem jeszcze około 10minut.
6. Gdy wątróbki są już dobre, zestawić garnek z ognia i wystudzić.
7. Oddzielić mięso od kości.
8. W pozostałym wywarze namoczyć bułkę, odsączyć.
9. Mięso wraz z wątróbkami, bułką i resztą masła zemleć na drobno.
10 Dodać jajka i wymieszać wszystko starannie ze sobą.
11. Przyprawić solą, pieprze i gałką muszkatołową.
12. Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
13. Wstawić do rozgrzanego do temperatuty 180st.C piekarnika i piec około 30minut.
14. Po tym czasie pasztet wyjąć i ostudzić. Podawać na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta