piątek, 6 stycznia 2017

Pasztet z królika

Znalezione obrazy dla zapytania Pasztet z królika

Składniki:


Królik tuszka 1000 g (1 x kilogram)
Wieprzowina boczek bez kości 300 g
Cebula 110 g (1 x średnia)
Wątróbka kurczaka 200 g
Jaja kurze całe 180 g (3 x szt.)
Borowik cały (grzyb suszony) 105 g (3 x szt.)
Olej słonecznikowy 26 g (2 x płaska łyżka)
Masło śmietankowe 5 g (1 x płaska łyżeczka)
Bułka tarta 26 g (2 x płaska łyżka)
Bułki wrocławskie 160 g (2 x szt.)

Przyprawy:
Liść laurowy 4 g (2 x szt.)
Pieprz czarny, całe ziarna 14 g (7 x szt.)
Pieprz czarny, zmielony 2 g (2 szczypta)
Sól biała 2 g (2 szczypta)
Gałka muszkatołowa 1 g (1 szczypta)

Instrukcje:
1. Mięso i podroby z królika oraz boczek należy zalać niewielką ilością wody.
2. Dodać przyprawy: listki laurowe, pieprz ziarnisty.
3. Cebulę obrać i przekroić na cztery części, dodać do mięsa razem z grzybami.
4. Całość dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie.
5. Gdy mięso będzie już niemalże całkiem miękkie, dodać do niego umytą wątróbkę i jeszcze chwilę podusić.
6. Po zmięknięciu, mięso zdjąć z ognia i przestudzić.
7. W wywarze namoczyć bułki i odcisnąć.
8. Mięso z królika oczyścić, oddzielić od kości i razem z boczkiem, wątróbkami, grzybami i bułkami przepuścić przez maszynkę (2-3 razy).
9. Do powstałej masy dodać olej i roztrzepane jajka. Dokładnie ze sobą połączyć.
10. Formę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.
11. Masę mięsną przełożyć do formy i piec około godziny w teperaturze 180st.C
12. Pasztet po przestudzeniu wstawić do lodówki. Podawać na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta