Cytryna 50 g (1 x mała)
Rodzynki suszone 100 g
Jaja kurze całe 60 g (1 x szt.)
Masło śmietankowe 100 g
Żółtko jaja kurzego 200 g (8 x szt)
Drożdże piekarskie, prasowane 75 g
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 500 g (500 ml)
Cukier 110 g
Mąka pszenna. typ 500 1000 g (1 x kilogram)
Olej słonecznikowy 65 g (5 x płaska łyżka)
Przyprawy:
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Instrukcje:
1. Drożdze z łyżeczką cukru i mąki rozprowadzić w ciepłym mleku.
2. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za bardzo płynny, dodać jeszcze trochę mąki.
3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia.
4. W między czasie żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i dwoma łyżeczkami cukru waniliwego do smaku.
5. Kiedy rozczyn będzie wystarczająco wyrośniety, dodać go do żółtek i pozostałej mąki.
6. Do całości dolać pozostałe, ciepłe mleko i zagniatać tak, aby wszystkie składniki połączyły się, a ciasto odchodziło od ręki.
7. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
8. Gdy masa podwoi swoją objętość dodać przetopione masło, olej i skórkę otartą z cytryny, zagnieść i znów odstawić.
9. Następnie dodać namoczone wcześniej rodzynki, zagnieść i wypełnić ciastem formy do połowy. Znów odstawić.
10. Kiedy ciasto wyrośnie tak, że wypełni formę całkowicie, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
11. Piec w temperaturze 160-180st.C.
Rodzynki suszone 100 g
Jaja kurze całe 60 g (1 x szt.)
Masło śmietankowe 100 g
Żółtko jaja kurzego 200 g (8 x szt)
Drożdże piekarskie, prasowane 75 g
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 500 g (500 ml)
Cukier 110 g
Mąka pszenna. typ 500 1000 g (1 x kilogram)
Olej słonecznikowy 65 g (5 x płaska łyżka)
Przyprawy:
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Instrukcje:
1. Drożdze z łyżeczką cukru i mąki rozprowadzić w ciepłym mleku.
2. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za bardzo płynny, dodać jeszcze trochę mąki.
3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia.
4. W między czasie żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i dwoma łyżeczkami cukru waniliwego do smaku.
5. Kiedy rozczyn będzie wystarczająco wyrośniety, dodać go do żółtek i pozostałej mąki.
6. Do całości dolać pozostałe, ciepłe mleko i zagniatać tak, aby wszystkie składniki połączyły się, a ciasto odchodziło od ręki.
7. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
8. Gdy masa podwoi swoją objętość dodać przetopione masło, olej i skórkę otartą z cytryny, zagnieść i znów odstawić.
9. Następnie dodać namoczone wcześniej rodzynki, zagnieść i wypełnić ciastem formy do połowy. Znów odstawić.
10. Kiedy ciasto wyrośnie tak, że wypełni formę całkowicie, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
11. Piec w temperaturze 160-180st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz