Mąka pszenna. typ 500 500 g
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 250 g (250 ml)
Drożdże piekarskie, prasowane 40 g
Masło śmietankowe 100 g
Cukier 100 g
Jaja kurze całe 300 g (5 x szt.)
Śmietanka 12% 39 g (3 x łyżka)
Rodzynki suszone 90 g
Margaryna zwykła 5 g
Cytryna 50 g (1 x mała)
Przyprawy:
Cynamon 6 g (1 x płaska łyżeczka)
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Instrukcje:
Do przygotowania ciasta potrzebne będą też rum i aromat arakowy.
Ciasto musi stać przez noc.
1. Mąkę przesiać do miski.
2. Mleko pogrzać.
3. Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka. Całość wlać do mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
4. W miedzy czasie rozpuścić 3/4 masła w pozostały ciepłym mleku i wlać do rozczynu.
5. Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać do rozczynu razem z łyżeczką cynamonu i rumu, kilkoma kroplami aromatu oraz trzema jajkami i szczyptą soli.
6. Teraz ciasto należy bardzo dokładnie zagnieść, aż do momentu kiedy odstawać będzie od ręki.
7. Przykryć, odstawić w chłodne miejsce na całą noc. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
8. Następnego dnia dużą ścierkę wysypać mąką i wyłożyć na nią ciasto, krótko zagnieść i rozwałkować na cienki, owalny placek.
9. Pozostałe dwa jajka roztrzepać ze śmietanką i posmarować nimi ciasto.
10. Brzegi placka zawinąć do środka, ułożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia około 20 minut.
11. Rozpuścić resztę masła i posmarować nim wierzch ciasta.
12. Formę wstawić do zimnego piekarnika, temperaturę ustawić na 160 st.C i piec przez około 50 min.
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 250 g (250 ml)
Drożdże piekarskie, prasowane 40 g
Masło śmietankowe 100 g
Cukier 100 g
Jaja kurze całe 300 g (5 x szt.)
Śmietanka 12% 39 g (3 x łyżka)
Rodzynki suszone 90 g
Margaryna zwykła 5 g
Cytryna 50 g (1 x mała)
Przyprawy:
Cynamon 6 g (1 x płaska łyżeczka)
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Instrukcje:
Do przygotowania ciasta potrzebne będą też rum i aromat arakowy.
Ciasto musi stać przez noc.
1. Mąkę przesiać do miski.
2. Mleko pogrzać.
3. Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka. Całość wlać do mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
4. W miedzy czasie rozpuścić 3/4 masła w pozostały ciepłym mleku i wlać do rozczynu.
5. Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać do rozczynu razem z łyżeczką cynamonu i rumu, kilkoma kroplami aromatu oraz trzema jajkami i szczyptą soli.
6. Teraz ciasto należy bardzo dokładnie zagnieść, aż do momentu kiedy odstawać będzie od ręki.
7. Przykryć, odstawić w chłodne miejsce na całą noc. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
8. Następnego dnia dużą ścierkę wysypać mąką i wyłożyć na nią ciasto, krótko zagnieść i rozwałkować na cienki, owalny placek.
9. Pozostałe dwa jajka roztrzepać ze śmietanką i posmarować nimi ciasto.
10. Brzegi placka zawinąć do środka, ułożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia około 20 minut.
11. Rozpuścić resztę masła i posmarować nim wierzch ciasta.
12. Formę wstawić do zimnego piekarnika, temperaturę ustawić na 160 st.C i piec przez około 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz