wtorek, 13 grudnia 2016

Zielony sos

Znalezione obrazy dla zapytania Zielony sos

Składniki:


Cytryna 94 g (1 x szt.)
Czosnek 7 g (1 x ząbek)
Szczaw 8 g (1 x płaska łyżeczka)
Koperek 6 g (1 x płaska łyżeczka)
Szczypiorek 6 g (1 x płaska łyżeczka)
Pietruszka. korzeń 6 g (1 x płaska łyżeczka)
Cukier 1 g (1 szczypta)
Musztarda 6 g (1 x płaska łyżeczka)
Cytryna 50 g (1 x mała)
Cebula 110 g (1 x średnia szt.)
Ogórki konserwowe 150 g (1 x duży)
Jaja kurze całe 180 g (3 x szt.)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 130 g (10 x łyżka)
Śmietana 18% tłuszczu 130 g (10 x łyżka)

Przyprawy:
Estragon 6 g (1 x płaska łyżeczka)
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)

Instrukcje:
1. Śmietanę i jogurt dokładnie ze sobą połączyć.
2. Świeże zioła umyć, osączyć i drobno posiekać.
3. Ogórka obrać z łupiny, pokroić na drobną kosteczkę.
4. Cebulę posiekać lub zetrzeć na tarce.
5. Jajka ugotować na twardo, gdy przestygną posiekać drobno.
6. Ząbek czosnku obrać i rozetrzeć lub bardzo drobno posiekać.
7. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do śmietany i jogurtu.
8. Dodać po kolei wszystkie składniki: jajka, ogórka, cebulę, czosnek, zioła i musztardę.
9. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
10. Można dodać również np. rzeżuchę czy lubczyk.
11. Sos podaje się na zimno do mięs, sałatek, ryb, wędlin czy warzyw. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta