piątek, 23 grudnia 2016

Sernik z rosą

Znalezione obrazy dla zapytania Sernik z rosą

Składniki:


Olej słonecznikowy 300 g (300 ml)
Budyń śmietankowy 120 g
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 750 g (750 ml)
Ser twarogowy półtłusty 1000 g (1 x kilogram)
Cytryna 50 g (1 x mała)
Jaja kurze całe 420 g (7 x szt.)
Cukier 350 g
Masło śmietankowe 100 g
Mąka pszenna. typ 500 200 g

Instrukcje:
Do ciasta potrzebny będzie także proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Ciasto:

1. Przesiać mąkę do miski.
2. Dodać do niej masło, jedno jajko i 100 g cukru.
3. Wszystko dokładnie połączyć ze sobą.
4. Na koniec dodać proszek do pieczenia, zagnieść ciasto jeszcze raz.
5. Formę wyłożyć niezbyt grubą, ale szczelną warstwą ciasta.

Masa serowa:

1. Wycisnąć sok z cytryny.
2. Dwa całe jajka, cztery żółtka i 200 g cukru zmiksować dokładnie ze sobą.
3. Ser przepuścić kilka razy przez maszynkę, aż powstanie z niego gładka masa lub użyć już zmielonego.
4. Do jajek dodać ser, mleko, cukier waniliowy, proszek budyniowy (może być też waniliowy), sok z cytryny i olej.
5. Połączyć wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą.
6. Powstałą płynną masę przelać do formy wyłożonej ciastem.
7. Wstawić do rozgrzanego pieca i piec około 45 minut w temperaturze 160-180 st.C.
8. Na około 15 minut przed końcem pieczenia, gdy masa się już zetnie, ubić pozostałe cztery białka na sztywno.
9. Dodać do nich pozostały cukier, połączyć i wyłożyć na wierzch ciasta.
10. Włożyć do piekarnika.
11. Po około 15 minutach, gdy na wierzchu ciasta utworzą się charakterystyczne karmelowe krople, ciasto jest gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta