wtorek, 6 grudnia 2016

Jajka z pieczarkami

Znalezione obrazy dla zapytania Jajka z pieczarkami

Składniki:

Jaja kurze całe 360 g (6 x szt.)
Pietruszka natka 3 g (3 szczypta)
Cebula 110 g (1 x średnia)
Szynka z udźca kurczaka 100 g
Ser Gouda tłusty 100 g
Masło śmietankowe 39 g (3 x płaska łyżka)
Bułka tarta 8 g (1 x łyżka)
Pieczarki świeże 259 g (7 x mała)

Przyprawy:
Sól biała 3 g (3 szczypta)

Instrukcje:
1. Jaja ugotować na twardo, obrać, ostudzić i przekroić na połówki.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
3. Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki.
4. Pietruszkę opłukać w zimnej wodzie i drobno posiekać.
5. Szynkę pokroić na drobne kawałeczki.
6. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
7. Połowę masła roztopić na patelni, podsmażać cebulę i pieczarki do uzyskania rumianego koloru.
8. Gdy ostygnie, wymieszać z pietruszką.
9. Żaroodporne naczynie posmarować częścią masła i posypać bułką tartą.
10. Włożyć pieczarki, na wierzch jaja, przyprawić, posypać serem, dołożyć resztę masła i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta