SKŁADNIKI
*1,5-2 kg karpia-dzwonka
*1-1,5 kg cebuli
*30 dkg kapeluszy prawdziwków
*1 l oleju słonecznikowego
*20 dkg mąki pszennej
*3-4 liście laurowe
*5-6 ziaren ziela angielskiego
*sól, pieprz
*3-4 ziemniaki
Grzyby namoczyć na noc. W garnku o szerokim dnie ułożyć na spód ziemniaki pokrojone w plastry (1cm). Karpia posolić dość obficie i popieprzyć. Następnie ułożyć warstwę cebuli i delikatnie oprószyć ją mąką. Umieścić w garnku warstwę obtoczonego w mące karpia i kolejno warstwy: prawdziwków odsączonych i oprószonych mąką, cebuli, karpia, aż do wykorzystania wszystkich składników. Całość zalać litrem oleju tak by przykryć wszystkie składniki.
Można podlać wodą, ale nie za wiele, dorzucić liść laurowy i ziele. Garnek nastawić na niewielkim ogniu, od momentu zagotowania wszystko ma ledwie, ledwie bulgotać. Gotować ok 2 h.
Potrawę ostudzić (najlepsza na zimno). Składniki delikatnie wyciągać na półmisek, polać powstałym sosem, serwować z chlebem.
Potrawę ostudzić (najlepsza na zimno). Składniki delikatnie wyciągać na półmisek, polać powstałym sosem, serwować z chlebem.
Smak iście królewski, aromat borowików świetnie komponuje się z karpiem i pozostałymi składnikami. Potrawa pochodzi z Kresów.
Najważniejszym składnikiem tej receptury jest włożone w jej wykonanie serce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz