A oto przepis jak przygotować je w domowych warunkach.
Składniki na Kolorowe Donuty:
Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej (oraz 50-60 g do posypywania) * 1 szczypta soli * 1 laska wanilii * 120 ml mleka * 25 g świeżych drożdży * 50 g cukru * 50 g masła * 4 żółtka jajek, rozmiar L * 1 l oleju rzepakowego
Polewa czekoladowa: 40 ml śmietanki UHT 30 % * 100 g czekolady deserowej lub mlecznej * 15 g masła
Kolorowy lukier: 150 g cukru pudru * kilka kropel z soku z cytryny * 3-4 łyżki wody * sok z buraka, kurkuma, kakao lub barwniki spożywcze * kolorowe posypki
Składniki na Kolorowe Donuty:
Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej (oraz 50-60 g do posypywania) * 1 szczypta soli * 1 laska wanilii * 120 ml mleka * 25 g świeżych drożdży * 50 g cukru * 50 g masła * 4 żółtka jajek, rozmiar L * 1 l oleju rzepakowego
Polewa czekoladowa: 40 ml śmietanki UHT 30 % * 100 g czekolady deserowej lub mlecznej * 15 g masła
Kolorowy lukier: 150 g cukru pudru * kilka kropel z soku z cytryny * 3-4 łyżki wody * sok z buraka, kurkuma, kakao lub barwniki spożywcze * kolorowe posypki
Przygotowujemy donuty:
Ciasto drożdżowe:
Do miski przesiewamy mąkę, sól i robimy zagłębienie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Mleko zagotowujemy z nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do przestudzenia (ma być letnie). Drożdże dokładnie rozcieramy z niewielką ilością cukru do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciepłego mleka wyjmujemy laskę wanilii. Drożdże dokładnie mieszamy z mlekiem. całość wlewamy do mąki, lekko mieszamy, tworząc zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.
Masło roztapiamy w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Wyrośnięty zaczyn mieszamy z żółtkami oraz płynnym masłem. Ciasto zagniatamy, aż zacznie odklejać się od dłoni. jeśli będzie zbyt luźne dodajemy odrobinę mąki i zagniatamy. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. następnie ponownie je zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 5-7 mm, za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 7-8 cm. W środku wycinamy mniejsze kółka. Odstawiamy ponownie na chwilę do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-180 o C. Wyrośnięte donuty smażymy z obu stron na zloty kolor. Gotowe donuty układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, sól i robimy zagłębienie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Mleko zagotowujemy z nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do przestudzenia (ma być letnie). Drożdże dokładnie rozcieramy z niewielką ilością cukru do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciepłego mleka wyjmujemy laskę wanilii. Drożdże dokładnie mieszamy z mlekiem. całość wlewamy do mąki, lekko mieszamy, tworząc zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.
Masło roztapiamy w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Wyrośnięty zaczyn mieszamy z żółtkami oraz płynnym masłem. Ciasto zagniatamy, aż zacznie odklejać się od dłoni. jeśli będzie zbyt luźne dodajemy odrobinę mąki i zagniatamy. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. następnie ponownie je zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 5-7 mm, za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 7-8 cm. W środku wycinamy mniejsze kółka. Odstawiamy ponownie na chwilę do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-180 o C. Wyrośnięte donuty smażymy z obu stron na zloty kolor. Gotowe donuty układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę zagotowujemy w małym rondlu. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.
Śmietankę zagotowujemy w małym rondlu. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.
Kolorowy lukier:
Dwukrotnie przesiany cukier puder łączymy z kilkoma kroplami soku cytrynowego i wodą. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukier dzielimy na części i dodajemy barwniki naturalne lub spożywcze.
Polewę i lukry wlewamy do naczyń o płaskim dnie tak, żeby płynu nie było więcej niż 5-7 mm. Każdego donuta zanurzamy w polewie lub lukrze.
Dwukrotnie przesiany cukier puder łączymy z kilkoma kroplami soku cytrynowego i wodą. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukier dzielimy na części i dodajemy barwniki naturalne lub spożywcze.
Polewę i lukry wlewamy do naczyń o płaskim dnie tak, żeby płynu nie było więcej niż 5-7 mm. Każdego donuta zanurzamy w polewie lub lukrze.
Wierzch posypujemy kolorowymi posypkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz