SKŁADNIKI
Ciasto
*10 dag masła
*30 dag mąki
*15 dag cukru kryształu
*2 jajka
*3 łyżki miodu
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
*aromat waniliowy
Masa
*1,5 szklanki zmielonego maku
*15 dag dżemu morelowego (brzoskwiniowego)
*15 dag cukru kryształu
*15 dag rodzynek
*5 dag masła
*1/4 szklanki wody
*rum
*1 białko z jaja
*sok z cytryny (pomarańczy)
*cynamon
Masa makowa:
Wodę gotujemy z rumem. Następnie wsypujemy do tego mak, cukier, białko, wanilię, sok, rodzynki, cynamon, dżem, masło. Masę podgrzewamy aż będzie jednolita i nieco zgęstnieje.
Ciasto:
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną dodajemy masło utarte z cukrem i miodem. Dodajemy jajka oraz aromat waniliowy. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 3 - 4 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm, wycinamy kółka lub kroimy ciasto w kwadraty. Na środek nakładamy masę makową. Zaginamy brzegi ciasta do góry i sklejamy tak, aby nie całkiem zakryć masę makową.
*1,5 szklanki zmielonego maku
*15 dag dżemu morelowego (brzoskwiniowego)
*15 dag cukru kryształu
*15 dag rodzynek
*5 dag masła
*1/4 szklanki wody
*rum
*1 białko z jaja
*sok z cytryny (pomarańczy)
*cynamon
Masa makowa:
Wodę gotujemy z rumem. Następnie wsypujemy do tego mak, cukier, białko, wanilię, sok, rodzynki, cynamon, dżem, masło. Masę podgrzewamy aż będzie jednolita i nieco zgęstnieje.
Ciasto:
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną dodajemy masło utarte z cukrem i miodem. Dodajemy jajka oraz aromat waniliowy. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 3 - 4 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm, wycinamy kółka lub kroimy ciasto w kwadraty. Na środek nakładamy masę makową. Zaginamy brzegi ciasta do góry i sklejamy tak, aby nie całkiem zakryć masę makową.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz