Składniki:
300 g mąki * 0.5 szklanki miodu * 200 g cukru pudru * 100 g masła * 1 jajko * 1 łyżeczka sody * przyprawa do pierników * papier do pieczenia.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Zagrzać miód i wrzucić do niego przyprawy. Gorącym miodem zaparzyć mąkę. Wymieszać miód nożem z mąką. Po ostygnięciu dodać cukier i sodę. Następnie jajko. Wyrobić ciasto przypominające konsystencją ciasto na makaron. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.
Po tym czasie bierzemy ciasto i kroimy na mniejsze kawałki. Rozwałkowujemy na placki o grubości nie cieńszej niż 5 mm. za pomocą metalowych foremek wyciskamy kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy powycinać kształty naszych ciastek ostrym nożem.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blasze kładziemy papier do pieczenia i na nim nasze pierniki. Blachę z ciastkami władamy do rozgrzanego piekarnika na 10 do 15 minut.
Po tym czasie bierzemy ciasto i kroimy na mniejsze kawałki. Rozwałkowujemy na placki o grubości nie cieńszej niż 5 mm. za pomocą metalowych foremek wyciskamy kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy powycinać kształty naszych ciastek ostrym nożem.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blasze kładziemy papier do pieczenia i na nim nasze pierniki. Blachę z ciastkami władamy do rozgrzanego piekarnika na 10 do 15 minut.
Po wyciągnięciu pierniki są jeszcze miękkie ale szybko twardnieją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz