Od czasu do czasu trzeba się trochę wysilić.
Dlatego dziś kaczka z jabłkami . Nie bójcie się to naprawdę nic trudnego. Składniki potrzebne do tego dania to:
Przede wszystkim :
*kaczka sztuk 1
*kwaśne jabłka sztuk 3
* czerwone wytrawne wino 1/2 szklanki
* sól, pieprz, majeranek, cynamon
* tłuszcz do wysmarowania blachy.
Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i z wierzchu solą z pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Jabłka obieramy . Usuwamy gniazda i kroimy na osiem części. Posypujemy cynamonem. Kaczkę wyjmujemy z lodówki. Faszerujemy owocami., zszywamy lub spinamy wykałaczkami . Okładamy na natłuszczonej blasze i polewamy winem. Pieczemy ok 1,5 godziny w temp. 180 stopni Celsjusza. W czasie pieczenia należy pamiętać o częstym podlewaniu mięsa powstałym sosem.
Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i z wierzchu solą z pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Jabłka obieramy . Usuwamy gniazda i kroimy na osiem części. Posypujemy cynamonem. Kaczkę wyjmujemy z lodówki. Faszerujemy owocami., zszywamy lub spinamy wykałaczkami . Okładamy na natłuszczonej blasze i polewamy winem. Pieczemy ok 1,5 godziny w temp. 180 stopni Celsjusza. W czasie pieczenia należy pamiętać o częstym podlewaniu mięsa powstałym sosem.
Przed podaniem pamiętaj o usunięciu nici lub wykałaczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz