Składniki; 3 szklanki mąki orkiszowej * 1 szklanka ciepłego mleka * 30 g drożdży * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka cukru * 1 łyżka oliwy * 1 łyżka czarnuszki * 1 jajko.
Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy na 15 minut. Przesiewamy mąkę do dużej miski wsyp sól i dodaj drożdże. Połącz składniki i dodaj oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut ręcznie. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, uformuj bułeczki. odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy na 15 minut. Przesiewamy mąkę do dużej miski wsyp sól i dodaj drożdże. Połącz składniki i dodaj oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut ręcznie. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, uformuj bułeczki. odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
Piecz w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz