niedziela, 31 grudnia 2017

Karp po żydowsku - przepis

Znalezione obrazy dla zapytania Karp po żydowsku - przepis

SKŁADNIKI

*2 kg karpia
*200 g migdałów
*200 g rodzynek
*połowa chałki
*jajko
*sól, cukier


Oczyszczamy karpia z ości i skóry. Skórę należy zdjąć delikatnie i w całości, gdyż potem jeszcze ją wykorzystamy. Karpia i chałkę mielimy osobno w maszynce, do masy dodajemy sparzone rodzynki, i migdaly bez skórki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Masa powinna mieć smak bardziej słodki niż słony. Do masy dodajemy żółtko, a na sam koniec ubitą pianę z białka. Należy wyrobić całą masę. Przygotowujemy pieluchę tetrową i smarujemy ją tłuszczem. Na tkaninę wykładamy skórę z karpia, kładziemy na nią farsz i zwijamy w rulon. Całość związujemy sznurkiem. Gotujemy w wywarze rybnym z marchewką, pietruszka i selerem przez 50 min. 

Karpia możemy podawać w porcjach ułożonych w wachlarz, skropionego cytryną lub zalanego galaretą z ryby.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta