SKŁADNIKI
*4 kawałki łososia
*1 szklanka białego wytrawnego wina
*1 szklanka rosołu mięsnego (może być z kostki)
*2 marchewki
*cebula
*2 liście laurowe
*kilka ziaren jałowca i pieprzu
*sól
*3 łyżeczki żelatyny
*świeżo zmielony biały pieprz
*gałązki koperku
*sok cytrynowy
Łososia opłukać, osuszyć. Wino podgrzać z rosołem i sokiem cytrynowym. Włożyć obraną, pokrojoną cebulę i marchewkę oraz przyprawy. Gotować 5 minut. Dodać łososia, podgrzewać na wolnym ogniu dalsze 10 min. Rybę oraz warzywa wyjąć i ułożyć na półmisku. W wywarze rozpuścić żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tężejącą galaretką polać rybę. Wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
*4 kawałki łososia
*1 szklanka białego wytrawnego wina
*1 szklanka rosołu mięsnego (może być z kostki)
*2 marchewki
*cebula
*2 liście laurowe
*kilka ziaren jałowca i pieprzu
*sól
*3 łyżeczki żelatyny
*świeżo zmielony biały pieprz
*gałązki koperku
*sok cytrynowy
Łososia opłukać, osuszyć. Wino podgrzać z rosołem i sokiem cytrynowym. Włożyć obraną, pokrojoną cebulę i marchewkę oraz przyprawy. Gotować 5 minut. Dodać łososia, podgrzewać na wolnym ogniu dalsze 10 min. Rybę oraz warzywa wyjąć i ułożyć na półmisku. W wywarze rozpuścić żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tężejącą galaretką polać rybę. Wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Udekorować koperkiem na koniec. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz