*głowka kapusty włoskiej
*5 dkg suszonych grzybów
*2 cebule
*szklanka ugotowanej na sypko kaszy krakowskiej
*2 jaja
*2 łyżki masła roślinnego
*olej
*natka pietruszki
*pieprz i sól
Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin, po czym ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Kapustę obgotować w całości i gdy zmięknie, wyjąć z wody, ostrożnie odsączyć, wystudzić, podzielić pojedyncze liście. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle i dołożyć grzybów. Jaja ugotować na twardo obrać, drobno posiekać i razem z kaszą przełożyć do naczynia z grzybami i cebulą. Wymieszać, doprawić do smaku.
Na każdy liść nałożyć trochę farszu, zwinąć gołąbki, lekko je spłaszczając, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego olejem, na każdym położyć wiórek masła i zapiekać w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz