Składniki
30 dag pszenicy orkisz
3 czerwone, 2 żółte papryki
2 cebule
2 marchwie
pęczek pietruszki
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki bazylii
1 łyżka sosu sojowego
500 ml wywaru grzybowego (garść suszonych grzybów, porcja rosołowa włoszczyzny)
szczypta cukru
sól, pieprz
2 grubsze plastry sera ementalera.
Pszenicę zalać 1/2 l wody - moczyć 15 minut. Paprykę umyć, sparzyć, odciąć wierzch, usunąć pestki. 2 czerwone papryki odłożyć do faszerowania, resztę papryki pokroić w kostkę.
Farsz: do pokrojonych papryk dodać kolejno: cebulę (posiekaną), marchew pokrojoną w kostkę, natkę pietruszki posiekaną. Pszenicę odcedzić. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Dodać warzywa i pszenicę, pietruszkę, bazylię i resztę przypraw. Dusić ok. 5 minut. Następnie wlać sos sojowy.
Bulion: najlepszy wywar z gotowanych grzybów na włoszczyźnie, przyprawiony do smaku.
Papryki wypełnić farszem, ustawić pionowo w wąskim garnuszku,zalać do połowy długości papryk przygotowanym bulionem, gotować 15 minut.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Ugotowane papryczki wyjąć z garnka, ułożyć na pergaminie w brytfance, wierzch papryk (przez który wkładaliśmy farsz) przykrywamy plastrem żółtego sera. Pieczemy 6 minut.
Wyjmujemy na talerz polewamy bulionem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz