
Regulacja wydalania CO2 przez płuca odbywa się w wyniku pobudzenia ośrodka oddechowego przy obniżeniu pH krwi, czego następstwem jest zwiększenie wentylacji płuc i usuniecie CO2.Narządem decydującym ostatecznie o zmianach pH krwi są nerki.Kwasica oddechowa to upośledzenie wydalania CO2 przez płuca.Kwasica ustrojowa to nadmierne wytwarzanie lub niedostateczne wydalanie kwaśnych produktów przemiany materii.
Czym wywołane jest zakwaszenie organizmu?
Kwas powstaje podczas trawienia białek każdy proces energetyczny uwalnia CO2
wszystkie czynniki psychologiczne takie jak stres, strach i smutek powodują silne zakwaszenie ustroju brak ruchu dodatkowo kwaśne związki mogą powstawać w wyniku długotrwałej fermentacji jelitowej (dysbioza)
W przemianach metabolicznych powstają związki, które mogą zakwaszać lub alkalizować środowisko.Zakwaszające to: jony chlorkowe, fosforanowe i siarczanowe, oraz kwasy – fitynowy, szczawiowy, benzoesowy oraz nadmiar dwutlenku węgla powstały w wyniku przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów.Alkalizujące to: jony sodu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
Żywność zakwaszająca:
*cukier i słodycze zawierające cukier
*produkty z białej maki (chleb biały, tostowy, makarony, kluski)
*ryż biały polerowany
*słodkie napoje bezalkoholowe
*ziarna kawy
*napoje alkoholowe
*mięso i podroby (wątroba, serce, nerki)
*drób (kurczak, kaczka, gęś, indyk)
*dziczyzna
*jaja (tylko żółtko jest zasadowe)
*sery, twaróg
*rosół
Żywność dostarczająca substancji zasadowych:
*ziemniaki
*warzywa (z wyjątkiem cebuli)
*fasola
*owoce (z wyjątkiem borówki i żurawiny)
*surowe mleko i śmietana
*niegazowana woda mineralna
*aromatyczne zioła (pietruszka, szczypiorek, majeranek, tymianek, oregano, koper, gorczyca, kminek, pieprz, papryka)
*grzyby
*migdały, orzechy
Objawy przewlekłego zakwaszenia organizmu, przy braku innych zaburzeń stanu zdrowia:
*stałe zmęczenie (nie ustępujące po odpoczynku)
*ból głowy
*utrata apetytu
*apatia
*zaburzenia w przemianie materii
*gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia
*schorzenia skóry
*sprzyja nadciśnieniu, cukrzycy i kamicy nerkowej
Kwas powstaje podczas trawienia białek każdy proces energetyczny uwalnia CO2
wszystkie czynniki psychologiczne takie jak stres, strach i smutek powodują silne zakwaszenie ustroju brak ruchu dodatkowo kwaśne związki mogą powstawać w wyniku długotrwałej fermentacji jelitowej (dysbioza)
W przemianach metabolicznych powstają związki, które mogą zakwaszać lub alkalizować środowisko.Zakwaszające to: jony chlorkowe, fosforanowe i siarczanowe, oraz kwasy – fitynowy, szczawiowy, benzoesowy oraz nadmiar dwutlenku węgla powstały w wyniku przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów.Alkalizujące to: jony sodu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
Żywność zakwaszająca:
*cukier i słodycze zawierające cukier
*produkty z białej maki (chleb biały, tostowy, makarony, kluski)
*ryż biały polerowany
*słodkie napoje bezalkoholowe
*ziarna kawy
*napoje alkoholowe
*mięso i podroby (wątroba, serce, nerki)
*drób (kurczak, kaczka, gęś, indyk)
*dziczyzna
*jaja (tylko żółtko jest zasadowe)
*sery, twaróg
*rosół
Żywność dostarczająca substancji zasadowych:
*ziemniaki
*warzywa (z wyjątkiem cebuli)
*fasola
*owoce (z wyjątkiem borówki i żurawiny)
*surowe mleko i śmietana
*niegazowana woda mineralna
*aromatyczne zioła (pietruszka, szczypiorek, majeranek, tymianek, oregano, koper, gorczyca, kminek, pieprz, papryka)
*grzyby
*migdały, orzechy
Objawy przewlekłego zakwaszenia organizmu, przy braku innych zaburzeń stanu zdrowia:
*stałe zmęczenie (nie ustępujące po odpoczynku)
*ból głowy
*utrata apetytu
*apatia
*zaburzenia w przemianie materii
*gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia
*schorzenia skóry
*sprzyja nadciśnieniu, cukrzycy i kamicy nerkowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz