środa, 13 kwietnia 2016

Gdy znasz różnicę między dobrym a złym tłuszczem - to tłuszcz jest fantastyczny!


Nasycone kwasy tłuszczowe - to Wróg

Nasycone kwasy tłuszczowe (forma stała w temperaturze pokojowej) nie są niezbędne dla zdrowia Znajdziesz je w produktach zwierzęcych (mięso, jajka sery). Są trudniejsze do strawienia i zawierają dużo cholesterolu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe - to Dobroczyńca


Nienasycone kwasy tłuszczowe (płynne) są podzielone na dwie grupy: jednonienasycone, jak oliwa z oliwek oraz wielonienasycone, jak olej słonecznikowy.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe dzielą się na kwasy tłuszczowe Omega 3 i kwasy tłuszczowe Omega 6. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (Omega 9), choć nie są niezbędne dla organizmu, to spożywane w niewielkich ilościach są nieszkodliwe - dobrej jakości oliwa z oliwek (z młodych oliwek tłoczona na zimno) stanowi zdrowszą alternatywę zwykłego oleju roślinnego.

Dobre źródła kwasu Omega 6: olej słonecznikowy, olej z orzecha włoskiego, olej z pestek dyni, olej sezamowy.Dobre źródła kwasu Omega 3: makrele, śledzie, łosoś, sardynki, tuńczyk, olej lniany
Dobre tłuszcze równoważą złe tłuszcze.Dobre tłuszcze zawarte są głównie w rybach.

Czy zjadasz 3-4 porcje ryby tygodniowo?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta