poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Jedz na zdrowie


Eksperci mówią nam, że jesteśmy tym, co jemy!

Trochę to niepokojące, jeżeli weźmiemy pod uwagę ukryte w gotowych posiłkach i fast-foodach ilości cukru, tłuszczu i białej mąki, które konsumujemy codziennie. Nadszedł czas na zmianę złych przyzwyczajeń, które wypracowaliśmy przez ostatnie trzy dekady i wprowadzenie do jadłospisu takich posiłków, które będą mieć pozytywy wpływ na stan naszego zdrowia, a nie negatywny!

Są dwa obszary, na które musimy zwrócić szczególną uwagę, aby zoptymalizować stan zdrowia.

1. Umiejętne radzenie sobie z głodem.
2. Dostarczanie w diecie odpowiedniej ilości tłuszczu.

Jeżeli zaniedbamy te dwa kluczowe obszary, nasza waga może wzrosnąć, jak również może ucierpieć nasze samopoczucie. Bez względu na to, czy chcesz schudnąć, utrzymać wagę, czy też odzyskać dobrą formę, niewłaściwe nawyki żywieniowe mogą zrujnować nawet największe wysiłki.

Jeśli coś jest lepkie i słodkie, zrobione na bazie cukru i tłuszczu, należy spożywać to bardzo rzadko. Czy to samo można powiedzieć o pysznej miseczce truskawek, lub o soczystej pomarańczy? Gdzie więc tkwi problem? Dlaczego wybieramy ciasta i czekoladę, a nie najlepsze dary natury? Jeżeli poziom glukozy w Twoim organizmie jest w równowadze, to być może powodem jest to, że słodycze nierozerwalnie wiążą się z dzieciństwem, w którym otrzymywaliśmy je w nagrodę za dobre zachowanie lub by pocieszyć nieszczęśliwe dziecko. Nasza pamięć automatycznie łączy słodycze z nagrodą lub komfortem. Batonik czekolady zjedzony w trakcie stresującego popołudnia może być nagrodą za ciężką pracę!

Jeżeli sądzisz, że tak też może być w Twoim przypadku i chcesz pozbyć się tego nawyku, pamiętaj o tym, że przybieranie na wadze NIE jest nagrodą. 

I zastanów się nad nagrodą, która nie wiąże się z jedzeniem!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta